Hirdetés

Zelenszkij szerint a harmadik világháború elkerülése rengeteg pénzbe kerül

Nap Híre portré Nap Híre

Kijev szörnyű áron ugyan, de megállította az orosz előrenyomulást, ám ha Ukrajna végül elveszíti a háborút, Vlagyimir Putyin orosz elnök biztosan nem éri be az ukrán területek elfoglalásával, ez pedig harmadik világháborúhoz vezethet, amelynek elkerüléséhez rengeteg pénzre van szükség - mondta a CBS amerikai televíziónak nyilatkozva Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Az adásban Zelenszkij kijelentette: Ukrajna egy olyan atomhatalommal harcol a szabadságáért, amely "a világ elpusztításával fenyeget", az ellene indított háborúban ezért Kijev "az egész világ értékeit védi".

Az ukrán elnök elmondta, nem tud arra a kérdésre válaszolni, hogy háborús erőfeszítéseihez Ukrajnának szüksége van-e további, az Egyesült Államok által számára eddig biztosított mintegy 70 milliárd dollár összegű katonai segélyhez mérhető támogatásra. Ugyanakkor szerinte a világnak döntenie kell arról, hogy meg kívánja-e állítani az orosz hadigépezetet és ezáltal elkerülni a harmadik világháborút.

"Úgy gondolom, hogy (az Egyesült Államok) nem egyedül Ukrajnát támogatja. Ha Ukrajna elbukik, Putyin biztosan tovább fog menni. Mit fog tenni az Amerikai Egyesült Államok, ha Putyin eléri a balti államokat? Amikor eléri a lengyel határt?" 

- fogalmazott.

Az ukrán elnök szerint azért, hogy Vlagyimir Putyin még mindig hatalmon van, az orosz társadalom okolható, és ezért "elvesztette a világ tiszteletét", mert újra és újra megválasztották és "felemeltek egy második Hitlert".

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés