Hirdetés

Itt a bejelentés: bármelyik pillanatban felrobbanhat Európa legnagyobb atomerőműve

Nap Híre portré Nap Híre

Kirilo Budanov azt állítja: az oroszoknak kész terve van arra, hogy felrobbantsák a zaporizzsjai atomerőművet.

Az ukrán hírszerzés vezetője szerint az oroszok már teljesen kidolgozták és jóváhagyták az erőmű felrobbantásának a terveit, már csak az a kérdés, hogy mikor adják ki az utasítást. 

A helyzet még soha nem volt olyan súlyos, mint most

- fogalmazott egy interjúban Budanov, hozzátéve: bármelyik pillanatban megtörténhet a robbantás.

Budanov beszélt arról is, hogy az állomás hűtőtározóját elaknázták az orosz csapatok, és hűtés nélkül az atomreaktorok 14 nap alatt megolvadhatnak. Úgy véli, hogy Oroszország képes lesz növelni a feszültséget az állomáson az elektromos vezetékekben, ami ennek az időkeretnek a végén nukleáris balesethez vezethet - írja a Blikk.

Az ukrán hírszerzés továbbá megállapította azt is, hogy az orosz erők robbanóanyaggal megrakott járműveket szállítottak a hat erőforrásból négybe. Nem tudni, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség június 15-i látogatása során bejutott-e ezekbe a blokkokba.

Kirilo Budanov arról is beszélt, hogy a robbanás abban az esetben következhet be a zaporizzsjai atomerőműnél, ha az orosz erők vereséget szenvednek a Dnyeper bal partján. Ezzel ugyanis akadályoznák a további ukrán előrenyomulást.

Ugyanakkor szerinte fennáll annak a veszélye is, hogy az oroszok egyfajta megelőző csapásként egy sugárzásszivárgással indítanának támadást az Ukrajna offenzív hadműveletének leállítása és a frontvonal jelenlegi formájában történő befagyasztása érdekében.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés