Hirdetés

(18+) Börtönbe került az eddig hősként ünnepelt lelkész, miután szexuálisan zaklatta az Észak-Koreából megmentett tinédzsereket

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Egy dél-koreai lelkipásztort, akit egykor hősként ünnepeltek, mert több száz észak-koreait csempészett ki a diktatórikus országból, börtönbe zártak, miután kiderült, szexuálisan zaklatott több tizenéves disszidenst.

A 67 éves Chun Ki-won-t öt évre ítélték, mert a szöuli bentlakásos iskolájában kiskorúakat molesztált.

A lelkészre évtizedeken keresztül hősként tekintettek, az emberek "ázsiai Schindlernek" nevezték őt, miután rengeteg fiatalt kiemenekített az észak-koreai rezsimből - írja a BBC. A férfit végül tavaly szeptemberben tartóztatták le Szöulban.

A rendőrség azzal vádolta, hogy hat észak-koreai tinédzsert molesztált, köztük olyan disszidenseket, akik az általa alapított alternatív iskola kollégiumában aludtak.

Csun tagadta a vádakat, de egy bíróság szerdán megcáfolhatatlannak minősítette az áldozatok bizonyítékait.

"Az áldozatok következetes vallomásokat tettek és ezek olyan részleteket tartalmaznak, amelyeket nem lehet a körülmények első kézből való megtapasztalása nélkül állítani" - mondta Seung-jeong Kim bíró a szöuli központi kerületi bíróságról.

A bíró hozzátette, hogy Chun "olyan pozícióból követte el bűncselekményeit, ahol abszolút befolyással rendelkezett".

Hatból öt esetben találták bűnösnek a kiskorúakkal szembeni visszaélésekben - akik közül néhányan egyedül, mások pedig családjukkal együtt szöktek meg Chun küldetésének irányítása alatt Észak-Koreából.

Chun alapította a Durihanát, Dél-Korea egyik legjelentősebb civil szervezetét, amely észak-koreaiaknak segít a kínai útvonalakon keresztül történő menekülésben.

Állítása szerint az elmúlt 25 évben több mint 1000 észak-koreainak segített megszökni a Kim család rezsimje elől, és Phenjan személyesen is elítélte munkájáért.

2002-ben került a címlapokra, miután hét hónapra bebörtönözték Kínában egy szökési akció során.

Munkájáról - amely magában foglalta egy alternatív iskola létrehozását észak-koreai disszidensek gyermekei számára - széles körben beszámoltak, dokumentumfilmek és újságcikkek készültek róla.

A médiabeszámolók gyakran Oscar Schindler üzletemberhez hasonlították, aki több mint 1100 zsidót mentett meg a holokauszt idején.

Letartóztatása és elítélése sokkolta Dél-Koreát - ahol a héten széles körben beszámoltak a peréről.

A televíziós közvetítésekben látható volt, ahogy az ősz hajú, fehér ruhás Chun-t bilincsben és őrökkel kísérve vitték a bíróságra.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés