Hirdetés

Tarol egy Z-generációs fiatal, de nagy baj van a többiekkel

Morvay Péter portré Morvay Péter

A 25 éves Maxwell Alejandro Frost az Z generáció első kongresszusi képviselője az Egyesült Államokban az amerikai választás után. Nemzedékének számos tagja azonban komoly mentális kihívásokkal küzd egy új felmérés szerint.

A fiatal progresszív aktivista egy 72 éves republikánus jelöltet, a veterán zöldsapkás elitalakulatnált szolgált Calvin Wimbish-t győzte le. Ő tehát tarol, de nem ez a Z generáció jellemzője sajnos.

A 25 éves Maxwell Frost a képviselőház legfiatalabb tagja lett
A 25 éves Maxwell Frost a képviselőház legfiatalabb tagja lett

Frost a 2018-as parklandi iskolai lövöldözésre válaszul alakult, fegyveres erőszak ellenes csoport, a March for Our Lives és a liberális emberi jogi szervezet, az ACLU egyik főszervezőjeként dolgozott.

Az amerikai választási kampányát a fiatal szavazók számára különösen fontos kérdések köré összpontosította: a fegyveres erőszak megszüntetése, az éghajlatváltozás kezelése, az abortuszjogok védelme és az általános társadalombiztosítási ellátás támogatása.

Korábbi munkahelyét felmondta, hogy indulhasson a kongresszusi választáson, és az Uber-sofőrként dolgozott, hogy kifizethesse a lakbért, amíg a kampánykörúton volt. Nem fejezte be a főiskolát, ehelyett serdülőkorában és korai felnőttkorában a közösségi szervezőmunkára összpontosított.

Frost azt nyilatkozta a CNBC-nek, hogy aktivizmusa már az általános iskolában kialakult, amikor 2011-ben, az Occupy Wall Street mozgalom idején megismerkedett a vagyoni egyenlőtlenségekkel.

Szenvedélyesen támogatja a fegyverreformot, és gyakran hivatkozik a Z-generációra, mint az "iskolai lövöldöző generációra".

A 2022-es félidős választások voltak az első alkalom, hogy a Z generáció tagjai indulhattak a kongresszusban, amelyet a Pew Research Center az 1997 és 2012 között születettekként definiál. A jelölteknek 25 évesnek kell lenniük ahhoz, hogy az amerikai képviselőházban, 30 évesnek ahhoz, hogy az amerikai szenátusban, és legalább 35 évesnek ahhoz, hogy elnök lehessen.

Frost jóval fiatalabb lesz, mint legtöbb társa; a képviselőházi tagok átlagéletkora 58 év. 

Ugyanakkor egy új felmérés szerint a Z-generációs fiatalok több mint 40 százalékának van diagnosztizált mentális betegsége.

A Harmony Healthcare vállalat kutatása szerint - amit a Hetek ismertetett - a Z generáció jellemzői közül az egyik fontos, hogy különösen nehezen érintette őket a covid-járvány, és sokan a fiatalok közül mentális betegségekkel is küzdöttek a pandémia alatt.

A felmérésben 18-24 éves fiatalok vettek részt, és a kutatás szerint a megkérdezettek 42 százalékát már diagnosztizálták mentális betegséggel, 

csaknem 60 százalékuk pedig gyógyszert is szed az állapota súlyosságának enyhítésére.

A Z-generációhoz tartozó fiatalok közül sokan aggódnak a jövő miatt, 90 százalékuk ideges, szorong, és 78 százalékuk depressziós. A kutatásban résztvevők körében figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (27 százalék), poszttraumás stressz szindróma (20 százalék), kényszerbetegség (17 százalék), étkezési zavarok (14 százalék), álmatlanság (12 százalék), valamint bipoláris zavar, drogfüggőség és borderline személyiségzavar is előfordult.

Meddig tart a Z generáció

Hivatkozás másolása

A Z generáció, köznyelvi nevén zoomerek, a millenniálisokat követő és az Alfa generációt megelőző demográfiai csoport. A kutatók és a népszerű média az 1990-es évek közepét és végét használja a születési év kezdeteként, a 2010-es évek elejét pedig a születési év végének - olvasható a Wikipedián.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés