Hirdetés

A Wagner-vezér őrjöngő fenyegetést küldött a Kremlnek: „Kitépjük a beleiteket”

Garai Kitti portré Garai Kitti

Jevgenyij Prigozsin orosz zsoldosvezér sokkoló videót osztott meg a Telegramon az orosz hadvezetésnek címezve. A Wagner-vezér a háborúban elesett orosz harcosok holtteste előtt állva, trágár szavakkal üzente Szergej Sojgu hadügyminiszternek és Valerij Geraszimov vezékari főnöknek, hogy miattuk haltak meg a felvételen látható katonák – adta hírül a CNN

A Wagner-vezér kijelentette, hogy halálukért Moszkva támogatásának hiányát okolja. „A szükséges lőszerek 70 százaléka hiányzik” – hívta fel a figyelmet a Telegramra feltöltött videójában. A sokkoló felvételeken az látható, ahogy Prigozsin a szabadban egy kis zseblámpával sétálgat, és mutatja a frontvonalon elesett holttesteket. „Ezek a katonák mindössze egyetlen nap áldozatai” – mondta. 

„Sojgu, Geraszimov… hol van a lőszer?” – vonja kérdőre Prigozsin az orosz hadügyminisztert és az orosz fegyveres erők főnökét. "A vér még friss," mondja, miközben a mögötte lévő holttestekre mutat. " Önkéntesként jöttek ide, és az életüket áldozzák, hogy ti kényelmesen üldögélhessetek a luxus irodáitokban” – fogalmazott. 

„Ezek valakinek a kib*szott apái és fiai. És ti nem adtok nekünk lőszert. Gazemberek, a pokolban fogjuk kitépni a beleiteket” – kiabálta Prigozsin a videóban. 

Nem ez az első eset, hogy Prigozsin a nyilvánosság előtt követel lőszereket a Kremltől. Februárban egyenesen árulással vádolta Sojgut és Geraszimovot, amiért nem támogatták a Wagner-csoportot Ukrajnában. Prigozsin akkor is hasonló módszerhez folyamodott: egy halom holttestet ábrázoló fotót tett közzé a Telegramon. Akkor bejött a taktikája, ugyanis röviddel a sokkoló bejegyzés után közölte, hogy egy lőszerszállítmány úton van a Wagner-csapatokhoz. 

Most nagyon úgy tűnik, hogy az a támogatás nem volt elég. Mint azt az atv.hu is megírta, a Wagner-vezér múlt héten már azzal fenyegetőzött, hogy kivonja csapatait Bahmutból, ha Moszkva nem biztosít több lőszert. Prigozsin azt is hozzátette, hogy abba kell hagyni a lakosság megtévesztését, és ki kell mondani őszintén, hogy „Oroszország a katasztrófa szélén áll.” 

Korábban egyébként Prigozsin arról beszélt egy videójában, hogy Moszkva elérte a célját, és szerinte véget kellene vetnie a háborúnak, amit ő csak „különleges hadműveletnek” hívott. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés