Hirdetés

Mégis mi a fene történik Izlandon? Több mint 500 földrengés volt egy nap alatt

Nap Híre portré Nap Híre

A földrengések miatt egy teljes várost evakuálni kellett.

Továbbra is folyamatosak a földrengések Izlandon - írja a 444.hu. Egy várost a veszély miatt teljesen evakuáltak, de nemrég néhány órára visszaengedték a lakókat az otthonaikban, hogy összeszedjék a nélkülözhetetlen cuccaikat.

A Reykjanes-félsziget délnyugati részét hétfőn több mint 500 földrengés rázta meg, és a tudósok továbbra is vulkánkitörésre számítanak annak ellenére, hogy a rengések erőssége gyengült.

Mint írták, Grindavik városának lakói úgy nyilatkoztak, hogy sosem éreztek még ehhez hasonlót, miután a kikötővárost órákon át ráztá a rengések. Az ott élő emberek egy óvóhelyre menekültek, ám hétfőn néhány órára visszatérhettek. A település útjain helyenként rémisztő, egyméteres szakadékok is kialakultak a földrengések miatt.

A Vöröskereszt is megszólalt az ügyben, és kiemelték, még sosem kellett ennyi ember evakuálni vulkánkitörés miatt a szigetországban. A szakértők pedig kiemelték, kisebb kitörésre lehet számítani, ám a kiömlő láva így is komoly veszélyt jelent a közelben lakó emberekre.

A magma már kevesebb mint 800 méterrel a felszín alatt van, és úgy tűnik, a vulkán a kitörés küszöbén áll. A félsziget felszíne alatt pedig egy 15 kilométer hosszú aktív lávafolyó húzódik.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés