Hirdetés

Putyin aláírta a törvényt: Hamarosan még több orosz állampolgár lesz a világon

Nap Híre portré Nap Híre

Az orosz elnök aláírta azt a rendeletet, miszerint orosz állampolgárságot kapnak azok a külföldiek, akik az ukrajnai háború alatt szerződést kötnek az orosz hadsereggel és a fronton harcolnak.

Kiderült az is a hivatalos dokumentumokból, hogy a frissen aláírt rendelet lehetővé teszi azt is, hogy az egészségügyi okokból nyugdíjba vonult, illetve az orosz fegyveres erőkkel kötött szerződésüket már teljesített külföldiek is orosz állampolgárságért folyamodjanak. A katonák mellett családtagjaik is igényelhetnek orosz útlevelet - írja a HVG.

Ugyanakkor a rendelet tartalmaz egy súlyos szigorítást is, miszerint, akik háborúnak nevezik az Ukrajnában zajló eseményeket, azokat megfosztják az állampolgárságuktól.

Putyin a december 14-i sajtótájékoztatóján számolt be arról, hogy naponta kb. 1500 ember írt alá szerződést a hadsereggel.

December végén az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese, Dmitrij Medvegyev is megerősítette, hogy 2023-ban félmillió ember jelentkezett szerződés alapján az orosz hadseregbe. A hadsereg szerint jelenleg összesen 640 ezren szolgálnak szerződésesként.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés