Hirdetés

Vlagyimir Putyin rendkívül elégedett magával a történelmi fogolycsere után

Virág Sára portré Virág Sára

Ahogy arról beszámoltunk, Törökországban zajlott le az utóbbi évek legnagyobb fogolycseréje Oroszország és a Nyugat között: sajtóinformációk szerint az egyik érintett fél Evan Gershkovich, a Wall Street Journal újságírója. 

A fogolycseréről a Bloomberg számolt be a helyzetet közelről ismerő forrásokra hivatkozva. Mint írták, a megállapodás értelmében az eddig Oroszországban raboskodó amerikai újságíró, Evan Gershkovich és egy tengerészgyalogos is kiszabadulhat. Az információt később a Guardiannek is megerősítette néhány bennfentes. Állításuk szerint csütörtökön sor került egy jelentősebb fogolycserére, egy orosz területen kívül eső helyszínen: ez valószínűleg Törökország volt. 

A Guardian úgy tudja, hogy a csere során több kémkedésért, gyilkosságért és egyéb bűncselekményért nyugaton bebörtönzött oroszt is kiszabadítottak, akik most visszatérhetnek a hazájukba. Ha van valami, amit Vlagyimir Putyin orosz elnök nagyon ritkán tesz, akkor az az emberekkel való személyes találkozás, most azonban mégis kivételt tett – írja a BBC. Tegnap este ugyanis ő maga is ott volt a moszkvai Vnukovo nemzetközi repülőtér kifutólyán, hogy személyesen üdvözölje a fogolycsere keretében kiszabadult oroszokat. A repülőtér aszfaltján landolt gépből tíz ember lépegetett lefele a lépcsőn: hírszerzők, alvó ügynökök és egy bérgyilkos is. 

Vlagyimir Putyin mindenkinek gratulált az anyaföldre való sikeres megérkezéséhez; a Kreml szerint most bőven van okuk az ünneplésre. A hazatérő oroszokat kitörő lelkesedés, virágcsokrok és meleg ölelések fogadták: az orosz elnök a karjába zárta Vadim Krasikovot, az FSZB bérgyilkosát, aki életfogytiglani börtönbüntetését töltötte Németországban. Putyin állami kitüntetést is ígért az összes hazatérő orosz fogolynak. 

A BBC szerint aligha fér kétség ahhoz, hogy a Kreml egyértelmű sikernek könyveli el a tegnap lezajlott akciót. Hiszen megkapta azt, amit akart, visszakapta az ügynökeit, sőt, hazatérhetett a kívánságlistáján első helyen álló Vadim Krasikov is. Pedig a német hatóságok kezdetben nagyon határozottan kötötték az ebet a karóhoz, és nem voltak hajlandók elengedni a gyilkossággal vádolt férfit. A hozzállásuk akkor kezdett enyhülni, amikor komolyabb vizekre evezett a tárgyalás az országok között. 

De miért annyira fontos Vadim Krasikov a Kreml-nek?

Hivatkozás másolása

Erre a kérdésre a Kreml-párti sajtó mai kiadványai adják meg a választ, ugyanis minden lapban az dominál: Vlagyimir Putyin nem hagyja magára az embereit. A Kreml pedig pontosan ezt az üzenetet akarja nyomatékosítani a kémeinek és ügynökeinek: ha bajba is kerülnek külföldön, az orosz kormány soha nem hagyja őket cserben. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés