Hirdetés

Putyin rekordösszeget kínál azoknak az oroszoknak, akik hajlandóak Ukrajnában harcolni

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

A moszkvai hatóságok rekordösszegű jelentkezési bónuszt kínálnak az Ukrajnában harcoló újoncoknak, ami az orosz csapatok létszámának növelésére irányuló törekvés legújabb jele.

Az anyagi juttatásra azért kerül sor, mert Vlagyimir Putyin elnök a harmadik éve tartó oroszországi, teljes körű ukrajnai invázióval párhuzamosan igyekszik katonákat toborozni hadseregébe.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester egy keddi közlemény szerint bevezette az egyszeri, 1,9 millió rubel (7,9 millió forint) összegű aláírási bónuszt a hadseregbe belépő városi lakosok számára - írja a CNN.

Aki elfogadja az ajánlatot, akár 5,2 millió rubelt (21,7 millió forint) is kereshetne az első szolgálati évben - tette hozzá a közlemény.

Az ukrajnai harcokhoz csatlakozni hajlandók a sérülésekért "a súlyosságtól függően" mintegy 5690-11 390 dollár (2-4,1 millió) egyszeri készpénzkifizetést is kaphatnak, egy harcban elesett katona családjának pedig 34 150 dollárt (12,3 millió forint) fizethetnek.

Bár az orosz veszteségek számát továbbra is titok övezi, a becslések szerint a katonák halálos áldozatainak száma magas. Csak májusban és júniusban valószínűleg több mint 70 000 katona halt meg vagy sebesült meg - közölte a brit védelmi minisztérium egy július 12-i frissítésben, mivel az orosz hadseregnek magas veszteségekkel kellett szembenéznie egy új fronton, a harkivi régióban.

Becslések szerint Oroszország elvesztette az ukrajnai invázió megindítása előtt aktív szolgálatban lévő szárazföldi csapatainak 87%-át, és az invázió előtti tankjainak kétharmadát - mondta a CNN-nek tavaly decemberben egy forrás, aki ismeri a kongresszusnak átadott, titkosítás alól feloldott amerikai hírszerzési értékelést.

A közösségi média tele van drónok által készített videofelvételekkel, amelyeken orosz katonák halnak meg vagy szenvednek életveszélyes sérüléseket az ukrán védők elleni, a katonák által komoran "húsdarálónak" nevezett harcokban. Az ukrán katonák gyakran beszéltek arról, hogy a túlerőben lévő erőik úgynevezett emberi hullámokban támadnak az ellenséggel szemben, amelynek parancsnokai láthatóan szívesen tűrik a brutális veszteségeket.

Miközben a személyi állomány halálos áldozatainak száma egyre nő, a Kreml mindenütt harcosokat keres, akiket a frontra küldhet.

Putyin utasította az ország hadseregét, hogy 170 ezerrel növelje a csapatok létszámát, amivel az orosz katonák teljes létszáma több mint 2,2 millióra emelkedne, beleértve az 1,32 millió katonát is, a Kreml által decemberben közzétett rendelet szerint.

Ez az orosz hadsereg létszámának 15%-os növelésével egyenlő, és a hadsereg második ilyen jellegű bővítését jelenti Putyin inváziója óta.

Putyin eredetileg 2022 szeptemberében rendelte el az orosz állampolgárok azonnali "részleges mozgósítását", miután a vereségek sorozata Moszkvában vádaskodást váltott ki. A mozgósítás azt jelentette, hogy a katonai tartalékos állampolgárokat be lehetett hívni, a katonai tapasztalattal rendelkezőket pedig sorozásra kötelezték.

A sorozási kampány heves tüntetésekhez vezetett - különösen Oroszország etnikai kisebbségi régióiban, ahol a mozgósítási erőfeszítések összpontosultak -, és a hadköteles korú férfiak elvándorlását váltotta ki, akik elmenekültek az országból, hogy elkerüljék a háborúba való bevonulást.

Bár a mozgósítási kampányt 2022 novemberében felfüggesztették, miután a tisztviselők szerint a 300 000 fős toborzási célt sikerült elérni, Oroszország a határain kívül is toborzott harcosokat, hogy Ukrajnában harcoljanak.

Oroszország akár 15 000 nepáli katonát is beszervezhetett az ukrajnai háborújába, akik közül sokan traumatizáltak maradtak, míg ismeretlen számban eltűntek vagy valószínűleg meghaltak. A CNN-nek nyilatkozó nepáli katona szerint afgán, indiai, kongói és egyiptomi újoncok is vannak azok között, akiket az orosz katonai akadémiákon képeznek ki külföldi harcosoknak.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés