Hirdetés

Visszatért III. Károly király, ezt a titkot árulta el a betegtársainak

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

A rákdiagnózisa óta először jelent meg nyilvános eseményen III. Károly király, aki rákbetegekkel találkozott kedden.

"Jól vagyok"

- árulta el betegtársainak a saját diagnózisa óta tett első nagy nyilvános szereplése után. A király, akit a Cancer Research UK új védnökévé neveztek ki, mosolygott és integetett, amikor Kamilla királynével megérkezett egy speciális londoni rákközpontba - írja a BBC.

Az uralkodó az intézményben megismerkedett a legújabb kezelésekkel, illetve leült a kemoterápiás kezelésben részesülő betegekkel beszélgetni. Majd elárulta, hogy délután neki is lesz egy kezelése.

Károly megnyugtatta a betegtársait, és az egészségi állapotával kapcsolatban elmondta, hogy "köszönöm szépen, nem vagyok rosszul". A lap kiemelte, hogy a látogatásra azután került sor, hogy a Buckingham-palota közleményt adott ki az állapotáról, melyből kiderült, hogy pozitív változást tapasztalnak. 

Mint azt a Nap Híre is megírta, a Buckhingam-palota február elején közölte a szomorú hírt, miszerint III. Károly király rákkal küzd. A húsvétvasárnapi istentiszteleten való részvételtől eltekintve a király eddig távol tartotta magát a nyilvános eseményektől és a tömegektől a betegsége bejelentése óta, most azonban újra a nyilvánosság elé áll. 

A király orvosai azonban állítólag "nagyon pozitívnak tartják az eddigi előrehaladást". Ez azt jelenti, hogy fokozatosan visszatérhet a nyilvános szereplésekhez, kezdve ezzel a szimbolikus látogatással, amelyet kedden tett a London központjában található University College Hospital Macmillan Rákközpontjába.

David Probert, a kórház vezérigazgatója szerint a király "energiával teli" volt, és inkább a lépcsőt választotta a lift helyett, amikor a központban közlekedtek.

A kórházban a király olyan betegekkel találkozott, mint a 63 éves Lesley Woodbridge, aki szarkóma miatt a második kemoterápiás kezelését kapja.

A 60 éves Asha Millen, aki csontvelőrák miatt kap kemoterápiát, szintén elbeszélgetett a királlyal, és a saját egészségéről kérdezte, amire az uralkodó azt válaszolta neki, hogy "jól vagyok". 

Az egyik fiatal beteg egy könyvcsomagot kapott a királynétől, és egy csokoládé érmét. A fiú édesanyja elmondta, hogy nagyon élvezték a királyi látogatást, amely "figyelemelterelés" volt számukra a fiú betegségéről.

A király megnézte az orvosi berendezéseket, például a CT-berendezést, és beszélt a személyzettel is.

Az eseményen hangsúlyozta a a rákvizsgálatok fontosságát a korai diagnózis érdekében.

A királynak bemutatták a kórházban folyó innovatív technológiát és a Cancer Research UK által támogatott rákkutatást is. Gemma Peters, a Macmillan Cancer Support vezetője, amelynek a király már korábban is védnöke volt, elmondta, hogy a jótékonysági szervezet "nagyon örül", hogy a király visszatért a nyilvános feladatokhoz.

Peters, aki a látogatás során találkozott a királlyal és a királynével, elmondta: "Azzal, hogy a mai napot választották a rákellenes innováció, kezelés és támogatás kiemelésére, Őfelségeik továbbra is hozzájárulnak a figyelemfelkeltéshez, és arra ösztönzik a rákbetegséggel küzdő emberek millióit, hogy keressék meg a szükséges támogatást".

Bár a király egészségi állapotával kapcsolatos hírek pozitívak, a felépülésével kapcsolatban mégsem osztanak meg pontos információkat, mivel a király gyógyulása még mindig tart, és egyelőre nem jelentették be, hogy mikor fejeződik be.

A király a közelmúltban megkezdett lábadozása ellenére betölti alkotmányos szerepét, beleértve a miniszterelnökkel való rendszeres magánbeszélgetéseket.

Mindazonáltal továbbra is bizonytalan, hogy a király részt tud-e venni az elkövetkező hetekben megrendezésre kerülő néhány kulcsfontosságú királyi eseményen, beleértve a színpompás ünnepségeket, a kerti partikat és a D-napi megemlékezéseket.

Arról, hogy részt tud-e venni a rendezvényeken, a közeljövőben, orvosi tanácsadás után döntenek majd, de a király nyári programját valószínűleg csökkenteni fogják, vagy átalakítják, amíg folytatódik a felépülése.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés