Hirdetés

Vírust hozhatnak a Mars-minták, vészhelyzetre készül a NASA

Morvay Péter portré Morvay Péter

Különleges laboratóriumot terveznek a katasztrófa elkerülésére

Hivatkozás másolása

Eddig még nem érkeztek vissza talajminták a Marsról, azonban a NASA tervei szerint 2026-ban már fogadhatják az első mintákat a vörös bolygóról.

Mint arról beszámoltunk, teljes sebességre kapcsoltak a Marssal kapcsolatos programok. Legutóbb az emberi élet feltételeinek megteremtéséhez sikerült egy nagy lépést tenni.

A rendkívüli érdeklődéssel várt leltek azonban halálos veszélyt is jelenthetnek a földre, ezért már most elő kell készülni egy szuperbiztos laboratóriummal a fogadásukra. Nem tudni ugyanis, hogy a marsi minták nem tartalmaznak-e olyan vírust, amellyel szemben az emberiség nem rendelkezik immunitással.

Az esetleges marsi járvány megelőzéséhez a NASA-nak egy különleges laboratóriumot kell építenie. Ennek meg kell felelnie a nemzetközi bolygóvédelmi irányelveknek, valamint a NASA saját szabványainak is.

Az előkészületeket tovább bonyolítja, hogy a mintát fogadó létesítménynek a Nemzeti Környezetvédelmi Politikai Törvény (National Environmental Policy Act) előírásainak is meg kell, hogy feleljen, amelyhez környezeti hatástanulmányt kellene készíteni.

Ez a Mars átlagosan 54 millió kilométeres távolsága miatt meglehetősen nehéz vállalkozás.

És akkor ott vannak még a további rendelkezések, mint a 25. számú nemzetbiztonsági elnöki irányelv, amely a nagy környezeti hatásokkal járó tudományos és technológiai kísérletekről rendelkezik.

Emellett még számos más minisztérium és hatóság is beleszólhat a földön kívüli minták kezelésébe. A NASA kutatócsoportja szeretné a kormányzati szervek mellett a nyilvánosságot bevonni az előkészületekbe.

A csoport vezetője, Dr. Jack Rummel szerint az átláthatóság nemcsak a közvélemény támogatásának megszerzéséhez kulcsfontosságú, hanem ahhoz is, hogy a program megvalósítása biztonságos legyen.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés