Hirdetés

Villámháború a Kaukázusban: azeri győzelem, orosz békefenntartókkal

Morvay Péter portré Morvay Péter

Huszonnégy órával azután, hogy az azerbajdzsáni hadsereg offenzívát indított Hegyi-Karabahban, az örmény erők beleegyeztek az orosz tűzszüneti feltételekbe.

Ennek részeként vállalták a karabahi erők teljes lefegyverzését. 

A nemzetközi közösség által Azerbajdzsán részeként elismert dél-kaukázusi enklávéban mintegy 120 ezer örmény él.

Három évvel ezelőtt Azerbajdzsán már visszafoglalta a terület egy részét, amit most teljes egészében visszacsatolt.

Karabahi tisztviselőkre hivatkozva a BBC azt közölte, hogy legalább 32 ember meghalt, köztük hét civil, és további 200 megsebesült, az azerbajdzsáni hadsereg „terrorellenes” műveletében.

Le kell vonni az örmény zászlót Karabahban
Le kell vonni az örmény zászlót Karabahban BBC

Az azeri vezetők közölték, hogy a tűzszünet további feltételeiről és a „a reintegráció kérdéseiről” csütörtökön az azerbajdzsáni Jevlakh városában fognak tárgyalni Karabah örmény képviselőivel.

Bár a tűzszünet magyar idő szerint délelőtt 10 órakor életbe lépett, a karabahi hatóságok arra figyelmeztették a lakosokat, hogy maradjanak az óvóhelyeken, és ne próbálják megközelíteni a helyi repülőteret, amely egy orosz békefenntartó bázis szomszédságában van. 

Oroszország korábban azt közölte, hogy békefenntartói 2000 embert evakuáltak a karabahi falvakból az offenzíva kezdete óta.

Nikol Pashinyan örmény miniszterelnök egyértelművé tette, hogy kormánya nem vett részt a tűzszüneti feltételek megszövegezésében, és közölte, hogy az orosz békefenntartók teljes felelősséggel tartoznak a helyi lakosság biztonságáért. 

A kormányfő tegnap „etnikai tisztogatással” vádolta meg Azerbajdzsánt.

A tűzszünetet orosz békefenntartók segítenek tartóssá tenni, közölte az azeri elnöki hivatal szóvivője.

Tavaly már az örmény miniszterelnök azt mondta, hogy országa kész lenne elismerni Karabahot Azerbajdzsán részeként, cserébe az örmény lakosság biztonságáért. 

Oroszországot ugyanakkor bosszantotta Örményország új keletű, de nyilvánvaló nyugati orientációja, amelynek keretében ezen a héten közös hadgyakorlatot tartottak az amerikai katonákkal.

Vlagyimir Putyin a múlt héten kijelentette ugyanakkor, hogy Oroszországnak nincs problémája az örmény miniszterelnökkel, és hozzátette: 

„Ha Örményország maga is elismeri, hogy Karabah Azerbajdzsán része, mit kellene tennünk?”

Alijev elnök egy hónapja Budapesten járt a nemzeti ünnepen, és  földgázszállításokról is egyeztetett a magyar vezetőkkel.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés