Hirdetés

8 milliárd a világ népessége - itt van, mikor érhetjük el a 10 milliárdot

Barsi Zoltán portré Barsi Zoltán

Az elképesztő népességi számra az ENSZ hívta fel a figyelmet. 

November 15-én született baba Németországban. Ezen a napon érte el a világ népessége a 8 milliárdot
November 15-én született baba Németországban. Ezen a napon érte el a világ népessége a 8 milliárdot Fotó: Reuters/EPA/MTI

A hivatalos adatok azt mutatják, hogy 11 év kellett ahhoz, hogy 1 milliárdot emelkedjen a világ népessége.

A mostani számítások egyébként azt mutatják, hogy 15 évbe telhet a 9 milliárd elérése, és 2080-ig nem kell attól tartanunk, hogy elérnénk a Földön a 10 milliárd embert.

1950-ben még 2,5 milliárd lakója volt a Földnek - a várható élettartam fokozatos emelkedésének köszönhető, ami a jobb közegészség, táplálkozás és személyes higiénia, valamint az orvostudomány fejlődésének következménye.

Kik voltak a "mérföldkövek"?

Hivatkozás másolása

1987. júliusában Matej Gaspar volt az 5 milliárdodik, 1999-ben Adnan Mevic a 6 milliárdodik, 2011-es születésével pedig Sadia Sultana Oishee lett a 7 milliárdodik ember. Idén november 15-én pedig megszületett a 8 milliárdodik ember, amivel a világ népessége tehát egy újabb kerek mérföldkőhöz érkezett.

Érdekesség, hogy a mostani 1 milliárdhoz 11 év kellett, a következőhöz viszont már 15 kellhet. Ez egybevág azzal, amit a túlnépesedéssel kapcsolatban ír a Wikipedia szócikke. Úgy fogalmaznak, hogy bár a népesség továbbra is rendíthetetlenül nő, a növekedés üteme már 1963 óta csökkenő tendenciákat mutat – ekkor érte el csúcspontját, a 2,19%-os éves növekedést. 2016-ban évente 1,13%-kal nőtt a világ népessége, ez a szám 2050-re várhatóan 0,5% alá esik. Dél-Koreában már például robotokkal is pótolnák a meg nem született gyerekeket.

Időközben viszont nagyjából több, mint a kétszeresére nőtt a világnépesség, így bár azóta növekedés üteme arányait tekintve csökkent, abszolút értékben még nőtt is, majd az ezredforduló után enyhén csökkenni kezdett.

Melyik a világ legnépesebb országa?

Hivatkozás másolása

A dobogósok sorrendben:

  • Kína
  • India
  • Egyesült Államok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés