Hirdetés

Tragikus a helyzet, ebben az országban alig születik gyerek

Morvay Péter portré Morvay Péter

Felére csökkenhet Dél-Korea lakossága a század végére

Hivatkozás másolása

    Miről szól a cikk?

    Bővebben Bezárás

    Eddig is Dél-Korea tartotta a rekordot a világ legalacsonyabb termékenységi rátájú országai között, de most ezen is tovább rontott. Az 51 milliós állam lakossága a század végére megfeleződhet.

A koreai nők a 2021-es adatok alapján becslések szerint átlagosan mindössze 0,81 gyermeket vállalnak életük során, szemben az egy évvel korábbi 0,84-gyel - közölte a szöuli statisztikai hivatal. Az újszülöttek száma tavaly 260 600-ra csökkent, ami a lakosság mintegy 0,5 százalékának felel meg.

A fővárosban, Szöulban még rosszabb a helyzet, ott csak 0,63 gyermekre lehet számítani.

Egy koreai nő átlagosan 32,6 évesen hozta világra első (és nagy valószínűséggel egyetlen) gyermekét, szemben az egy évtizeddel korábbi 30,2 évvel. Partnere átlagosan 35,1 éves, szemben az egy évtizeddel korábbi 33 évvel.

Az ENSZ globális népesedési előrejelzései és a Világbank adatai szerint Korea a világ leggyorsabban öregedő országa. Népessége 2100-ra 53%-kal, 24 millióra csökken. Három éve még csak 43%-os csökkenést jeleztek előre.

Ez a prognózis igazolni látszik azokat a súlyos demográfiai és gazdasági következményeket, amelyekre a szöuli Bank of Korea elnöke, Yoon Suk Yeol figyelmeztetett az év elején.

Eszerint Dél-Koreában az egyre növekvő nyugdíj- és szociális kiadások elvonják a pénzt a gazdaság növekedése elől.

Még nagyobb probléma az, hogy folyamatosan csökken a munkaképes korú népesség száma. Ez 2020-ban 37,3 millió fővel tetőzött, és a koreai statisztikai hivatal szerint 2070-re csaknem a felére csökken.

A súlyos helyzetben a koreai hatóságok a technológiától várják a megoldást. A kieső munkaerő helyére robotokat és mesterséges intelligenciát állítanának.

Nem mindig volt ilyen drámai a helyzet. Az 1950-53-as koreai háborút követő évtizedekben a népesség legalább megduplázódott, de a gazdasági fejlődés első éveiben a kormány igyekezett fékezni a baby-boomot, ezért – a kínai modellhez hasonlóan – arra ösztönözte a párokat, hogy csak egy gyermeket vállaljanak.

Ezt a politikát az ezredforduló táján elvetették, mert a születések száma meredeken csökkenni kezdett, ami arra késztette a kormányt, hogy évente több tízmilliárd dollárt költsön a több gyermek vállalásának ösztönzésére, de eddig kevés sikerrel.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés