Hirdetés

Kijött a lista, ezek a világ legdrágább városai

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

A globális megélhetési válságnak még messze nincs vége, és ezt a helyzetet leginkább a nagyvárosok lakói viselhetik nehezen. Az Economist Intelligence Unit (EIU) által évente közzétett Worldwide Cost of Living Index szerint az átlagos megélhetési költségek idén 7,4 százalékkal emelkedtek, és az élelmiszerárak emelkedtek a leggyorsabban. A CNN most összeszedte, hogy az áremelkedések után melyek a világ legdrágább városai. 

Inflációs előrejelzések

Hivatkozás másolása

Az áremelkedés üteme elkezdett lassulni, miután az ellátási lánc problémái is folyamatosan csökkennek, mióta Kína 2022 végén feloldotta a Covid-19 korlátozásokat. Az élelmiszerárak azonban még most is emelkednek, hiszen a kiskereskedők a magasabb költségeket áthárítják a fogyasztókra – írja a CNN

"Arra számítunk, hogy az infláció 2024-ben tovább lassul, mivel a kamatemelések késleltetett hatása elkezd kihatni a gazdasági tevékenységre, és ezáltal a fogyasztói keresletre" - mondta Upasana Dutt, az EIU világszintű megélhetési költségekért felelős vezetője egy nyilatkozatban. Dutt figyelmeztetett azonban: a fegyveres konfliktusok és a szélsőséges időjárás okozta nehézségek továbbra is fennállnak.

"Az Izrael és a Hamász közötti háború további eszkalálódása felhajthatja az energiaárakat, míg az El Niño vártnál nagyobb hatása még inkább megemelheti az élelmiszerárakat" - tette hozzá.

Sajnos a növekvő megélhetési költségek azt eredményezték, hogy sok városban drágábbá vált az élet. 

Ezek a legdrágább városok

Hivatkozás másolása

A világ legdrágább városaként Szingapúrt és a svájci Zürichet nevezték meg. Az utóbbi a tavalyi lista hatodik helyéről ugrott az élre az áremelkedések miatt. A harmadik helyen New York szerepel, ami tavaly még holtversenyben az első helyen állt Szingapúrral. Idén New Yorkkal holtvervenyben a harmadik helyen áll a svájci Genf is.

A világ legdrágább városai között szerepel még Hongkong, Los Angeles, Párizs, az izraeli Tel-Aviv, Koppenhága és San Francisco is. 

A Nap Híre korábban arról is beszámolt, hogy a világ egyik legdrágább városában, Szingapúrban még a saját autó is luxusnak számít, ugyanis már azért is hatalmas összegett kell kifizetni, hogy egyáltalán engedélyt kapjunk egy jármű megvételére.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés