Hirdetés

Brutális vihar jön ma: már csak óráink vannak hátra, 5 centis jég és szélroham is lesz

Nap Híre portré Nap Híre

Az egész országra kiadták a riasztást, 11 vármegyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben a zivatarveszély miatt. 

Pénteken délelőtt még több órára kisüthet a nap, délután pedig már erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk. Az északnyugati, nyugati határhoz közeledve a nap nagyobb része inkább felhős lehet. A csapadékhajlam átmenetileg csökken, majd délután északkeleten és az Alföldön újból nő a zápor, zivatar esélye - áll az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében

Este, késő este délnyugat felől egy nagyobb csapadékrendszer is érkezhet. Időnként megélénkül az északi, északkeleti szél, de zivatarok környezetében átmenetileg viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 37 fok között alakul, északnyugatról délkelet felé haladva mérhetjük a magasabb értékeket.

Kiadták a riasztást, brutális vihar jön 

A veszélyjelzésben azt írták, pénteken átmeneti szünetet követően a délutáni óráktól elsősorban az Alföldön és az északkeleti tájakon számíthatunk zivatarokra, amelyekhez viharos széllökés (60-90 km/h), jégeső (2-5 cm) és felhőszakadás (25-50, néhol > 50 mm) társulhat. Heves zivatar is kialakulhat, amelyet károkozó szélroham (> 90 km/h) és akár 5 cm feletti jég kísérhet.

Estétől délnyugat felől kiterjedt zivataros rendszer érkezik, amelyhez a felhőszakadás (30-60, helyenként > 60 mm) mellett főként az éjszaka első felében a már említett heves kísérőjelenségek is társulhatnak.

Az Alföldön továbbra is marad a kánikula napközben. Mint írták, főként az Alföld délkeleti felén több helyen 25, 26 fok körül alakulhat. Pénteken az ország délkeleti felén fokozódik a hőség, a napi középhőmérséklet ezeken a tájakon általában 25 és 28 fok között alakul (zivatarok környezetében jelentősen visszaeshet a hőmérséklet).

Ha kíváncsi arra, hogy milyen idő lesz a hét további részében, olvassa el 7 napos időjárás-előrejelzésünket.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés