Hirdetés

A nyár eddigi legdurvább hidegfrontja jön, készüljön a nagy viharokra

Nap Híre portré Nap Híre

Hétfőn este viharral érkezik a hidegfront, ami csütörtökig itt marad velünk.

Mint azt a naphire.hu is megírta, hétfőn ismét viharra számíthatunk. Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint a kánikula miatt is fájhat ma a fejünk, ugyanis újra 36 fokig melegszik fel a levegő. Estére azonban megérkezik a lehűlés, ráadásul egy durva hidegfronttal.

Milyen idő lesz ma?

Hivatkozás másolása

Hétfő délutánig kevés helyen fordulhat elő zivatar (elsősorban északkeleten), ezeket esetleg viharos (>60-70 km/h) széllökés és jégeső (~1-2 cm) kísérheti. Hétfő késő délutántól, kora estétől viszont egy közeledő hidegfront közvetlen előterében északnyugat felől már nagyobb számban számíthatunk zivatarokra, amelyek akár rendszerbe is szerveződhetnek. Ezekhez több helyen is társulhat felhőszakadás (>25-35 mm, de lokálisan akár >40 mm is). Kiemelten az ország északi felén, harmadán kiválóak a feltételek heves zivatarokhoz is erősen viharos, károkozó (>90-100 km/h) szélrohamok, nagy méretű (>2-4 cm) jég kíséretében! Felhívják a figyelmet: A legmagasabb, piros fokozatnak megfelelő heves zivatarok is kialakulhatnak!

Az Időkép arról ír, hogy napközben nagy lesz a hőmérsékleti kontraszt: északon és nyugaton 24-29, délen és keleten még 30-36 fok várható. Éjjel már délebbre is kiterjed a zivatartevékenység, kedden pedig többfelé, több hullámban lehetnek záporok, zivatarok. Heves zivatarok főként délen és keleten várhatók ezen a napon. 

10 fokos lehűlés jön

Hivatkozás másolása

Szerdán is számítani kell még záporokra, zivatarokra, de délután egyre inkább keletre korlátozódik a csapadék. Az északnyugati szél erős, a Dunántúlon, majd a középső tájakon is többfelé viharos lesz, a legerősebb széllökések sebessége zivataroktól függetlenül is elérheti a 70-80 km/órát. Jelentős lehűlésre készülhetünk, keleten még 26-29, máshol már csak 19 és 25 fok között alakul a csúcshőmérséklet.

Csütörtökre a front elhagyja térségünket, keleten, északkeleten lehetnek még eleinte záporok. Hajnalban a szélcsendes völgyekben 10 fok alá csökkenhet a hőmérséklet, napközben pedig az élénk, erős szélben nem lesz melgeebb 22-27 foknál.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés