Hirdetés

Megkongatták a vészharangot a tudósok: éledeznek a vulkánok, civilizációk tűnhetnek el

Garai Kitti portré Garai Kitti

Egy klímát megváltoztató, civilizációkat eltűntető vulkánkitörés miatt aggódnak a tudósok. Emiatt az Egyesült Királyság egyik vezető vulkanológusa, a Birminghami Egyetem docense, Michael Cassidy a vulkánkitörések elleni fokozott védekezésre sürgeti a kormányokat.

A professzor aggodalma nem alaptalan, a koppenhágai Niels Bohr Intézet kutatócsoportja a grönlandi és az antarktiszi jégmagok elemzése során megállapította, hogy egy 7-es magnitúdójú vulkánkitörés komoly veszélyt jelent, hiszen százszor is nagyobb lehet, mint a januári Hunga Tonga-Hunga Ha'apai kitörése. Mint mondta: az ilyen kitörések a múltban drasztikus klímaváltozást és a civilizációk eltűnését okozták. 

Az eddigi legnagyobb ismert kitörés 1815-ben, Indonéziában történt és 7-es erősségű volt. A tűzhányó miatt akkor több mint 100 ezren haltak meg. A katasztrófa az egész világra hatással volt, Magyarországon például nem volt átlagos nyár, télen pedig rengeteg hó esett, és a mezőgazdasági termés is visszaesett.  Az árvizeket, áradásokat, éhínséget tífuszjárvány súlyosbította. Ezen a nyáron a Föld átlaghőmérséklete egy fokkal csökkent. 

A vulkanológus ezzel kapcsolatban azt mondta, ma még súlyosabb következményekkel járna egy ekkora vulkánkitörés, mert a világ sűrűbben lakott. Egy ekkora vulkanikus mozgás rengeteg áldozattal és globális kereskedelmi útvonalak leállásával járna, ami további árnövekedést és élelmiszerhiányt okozna.

A professzor sürgeti, hogy a világ minden kormánya vegye komolyan a katasztrófára való felkészülést, fektessen be a vulkánok figyelésébe, főleg mivel a tengerszint emelkedése és a jégsapkák olvadása növeli a nagyobb kitörések kockázatát.

Az 1950 óta bekövetkezett vulkánkitörések mindössze 27 százalékát mérték szeizmométerrel, és több száz vagy több ezer szunnyadó vulkán lehet, amiknek helye egyelőre ismeretlen - írta az Index.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés