Hirdetés

Megemelték a véradóknak járó pénzt, elszabadult a pokol

Nap Híre portré Nap Híre

Január elsején jött a bejelentés, hogy megnégyszerezik a donoroknak járó pénzjuttatást. 

Nyáron még arról írtunk, hogy volt némi ijedelem Magyarországon a tigrisszúnyogok miatt: az a hír jelent meg ugyanis, hogy volt, ahol véradási tilalmat is bevezettek, hogy a fertőzés ne tgerjedjen. Később az Országos Vérellátó Szolgálat mindezt cáfolta, és hangsúlyozták, hogy önmagában a tigrisszúnyog jelenléte nem befolyásolja a véradást. 

Most ismét a donáció kérdése van napirenden, de ezúttal a szomszédban. Romániában január elsején bejelentették, hogy megnégyszerezik a donoroknak járó pénzjuttatást. Az emelés óta több mint 20 ezer forintnyi lejt kap minden véradó – írta az Economx

Több román véradó állomásra olyan sokan mentek, hogy be kellett zárni a kapukat. A megnövekedett véradási kedv az egész ország területén érzékelhető. Az önkéntes véradóknak visszatetsző, hogy a pénz miatt sokszorozódott meg a donorok száma.

A jelentkezők többsége nem vallja be, hogy a négyszeres emelés hatására szeretne vért adni, egyéb más indokokat neveznek meg.

Magyarországon egyébként az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ)2021-ben duplázta meg a véradók juttatását, a korábbi 500 forint értékű étkezési utalványt ezer forintra emelték.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés