Hirdetés

Váratlan: palesztinbarát zsidó tüntetők foglalták el a Capitolium egy részét

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Legalább száz palesztinbarát zsidó tüntető foglalta el szerdán az amerikai kongresszus egyik épületét, arra sürgetve a törvényhozókat és Joe Biden kormányát, hogy szorgalmazzák a tűzszünetet a Gázai övezetben, amelyet a Hamász terrorszervezet Izrael elleni bestiális támadása óta izraeli légicsapások érnek.

Youtube/ABC News

Közel két hét telt el azóta, hogy Izrael ellen minden képzeletet felülmúlóan bestiális támadást indított a Hamász terrorszervezet. A Naphire.hu folyamatosan beszámolt róla, hogy a Gázai-övezetet uraló Hamász terrorszervezet harcosai szárazföldön, a tenger felől és a levegőből is megtámadták Izraelt, amelyre legalább 5000 rakétát lőttek ki ezzel egy időben. Arról is írtunk, hogy a példátlan terrortámadásnak már több mint 1400 halálos áldozata van. 

A rendőrségnek kellett fellépnie

Hivatkozás másolása

Szerdán legalább száz palesztinbarát tüntető foglalta el az amerikai kongresszus egyik épületét egy Izrael-ellenes zsidó csoport szervezésében – jelentette az AFP. Az aktivisták fekete pólókba öltözve, amelyeken a "Zsidók azonnali tűzszünetet követelnek " és a "Nem a mi nevünkben" felirat díszelgett, tapsolva és énekelve ültek a padlón az irodaházban, és nagy transzparenseket tartottak a magasba, amelyeken a "Tűzszünet" és a "Hagyjuk élni Gázát" felirat szerepelt.

A Capitolium rendőrsége közölte, hogy a tüntetések nem engedélyezettek az épületben, és több tüntetőt letartóztattak.

"Figyelmeztettük a tüntetőket, hogy hagyják abba a demonstrációt, és amikor nem tettek eleget a felszólításnak, elkezdtük letartóztatni őket" - közölte az amerikai Capitolium rendőrsége az X-en, korábbi nevén Twitteren közzétett közleményében.

A tüntetést a Jewish Voice for Peace, egy zsidó anticionista szervezet szervezte.

Bidenre akarnak nyomást gyakorolni

Hivatkozás másolása

Az ülősztrájk előtt több százan gyűltek össze a Capitolium melletti National Mallon, hogy tűzszünetre szólítsák fel a Biden-kormányt.

"Biden jelenleg az egyetlen, akinek hatalma van arra, hogy nyomást gyakoroljon Izraelre, és ezt a hatalmat arra kell használnia, hogy ártatlan életeket mentsen meg" - mondta a 32 éves Hannah Lawrence, aki az Egyesült Államok északkeleti Vermont államából érkezett.

A 71 éves Linda Holtzman, egy philadelphiai rabbi azonnali tűzszünetet követelt, és sürgette Bident, hogy "nyissa ki a szemét".

"Nézze meg, mi történik Gázában. Nézze meg a Gázában lévő pusztítást" - mondta Holtzman. "Ha azt akarja, hogy együtt tudjon élni önmagával, akkor fel kell állnia és véget kell vetnie a népirtásnak. Azonnali tűzszünetet követelek."

Lángol a Közel-Kelet

Hivatkozás másolása

Az elnök szerdán Izraelbe látogatott, hogy támogatásáról biztosítsa a terror ellen küzdő zsidó államot. Jordániai útját azonban le kellett mondania, mivel a Közel-Keletet lángba borította egy gázai keresztény kórház elleni rakétatámadás. A közel-keleti arab és muszlim államok Izraelt vádolják a támadással, ám az izraeli hadsereg cáfolta, hogy ő mért volna csapást az intézményre.

Egy, az izraeliek által nyilvánosságra hozott, lehallgatott beszélgetés szerint, amint izraeli állítás szerint a Gázát uraló Hamász tisztviselői kommunikáltak egymással, az derült ki, hogy a rakétát az Iszlám Dzsihád lőhette ki és műszaki hiba miatt csapódhatott a kórház menekültekkel teli parkolójába, legalább 500 halálos áldozatot követelve.  

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés