Hirdetés

Nagy változás jöhet egyes jogosítványoknál

Nap Híre portré Nap Híre

Új kód jelenik meg egyes jogosítványokon.

Az Igazságügyi Minisztérium egy korábbi kormányrendelet módosítására készített javaslatot, mely a közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonását érinti - írja az Infostart. A javaslatot társadalmi egyeztetésre bocsátották. 

A rendelkezéssel a Központi Okmányiroda kizárólagos illetékességi köre megmarad:

  • egyes, a rendeletben meghatározott ideiglenes rendszámtáblák kiadása,
  • az egyénileg kiválasztott rendszámtábla megválasztásának és az egyedileg előállított rendszámtábla legyártatásának engedélyezése,
  • a külföldi vezetői engedély honosítása és a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványának elektronikus úton történő pótlása és cseréje.

Ugyanakkor az újdonság, hogy 2024. március 1-jétől a külföldi vezetői engedély honosítására vonatkozó kérelmet kormányablaknál is be lehetne nyújtani, ha ahhoz a külföldi vezetői engedély is csatolásra kerül. 

További változás, hogy ha a járművezető rendelkezik a díj ellenében végzett közúti árutovábbítási, a saját számlás áruszállítási, valamint az autóbusszal díj ellenében végzett személyszállítási és a saját számlás személyszállítási tevékenységről, továbbá az ezekkel összefüggő jogszabályok módosításáról szóló kormányrendeletben meghatározott érvényes vezetői engedély kategóriához tartozó "Gépjárművezetői képesítési igazolványnyal", akkor a vezetői engedély kiadása, cseréje vagy honosítása során a részére kiadásra kerülő vezetői engedélyben feltüntetik a 95. harmonizált uniós kódot, a "Gépjárművezetői képesítési igazolvány" időbeli hatályával megegyező időtartammal.

Az indokolás szerint a változtatások célja a külföldi vezetői engedély honosításával kapcsolatos adminisztrációs terhek csökkentése.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés