Hirdetés

Lázár János mindent átír: óriási változások jöhetnek a KRESZ-ben

Nap Híre portré Nap Híre

Ágh Péter államtitkár beszélt arról, hogy az elmúlt időszakban történt tragikus események és a nagyteljesítményű autók elterjedése állami beavatkozást igényel, ezért újraírnák a KRESZ-t - írja a 24.hu az Economx értesülései nyomán. 

A portál beszámolója szerint a minisztériumot az LMP-s Bakos Bernadett kérdezte azzal kapcsolatban, hogy támogatja-e a kormány, hogy a nagyteljesítményű személygépkocsik vezetéséhez szigorúbb feltételeket kelljen teljesíteni. A felvetés mögött egy ellenzéki törvényjavaslat húzódik meg, amelynek a tárgysorozatba vételét egyébként a parlament gazdasági bizottsága elutasította október 3-án. Az előterjesztő az MSZP-s Molnár Zsolt volt.

A módosítás értelmében az olyan személygépkocsi vezetésére jogosító vezetői engedély, aminek hatósági nyilvántartásban feltüntetett teljesítménye meghaladja a 300 kilowattot, csak annak a személynek adható, aki

  • legalább öt éve rendelkezik személygépkocsi vezetésére jogosító vezetői engedéllyel,
  • a külön jogszabályban meghatározott pszichológia alkalmassági követelményeknek megfelel,
  • a külön jogszabályban meghatározott tanfolyamot elvégezte, és a vezetői jártasságáról és magatartásáról vizsgát tett.

Ellenben nem adható engedély annak, akit közlekedési útvonal, jármű, üzemi berendezés vagy ezek tartozéka megrongálásával vagy megsemmisítésével, akadály létesítésével, közlekedési jelzés eltávolításával vagy megváltoztatásával, megtévesztő jelzéssel, közlekedő jármű vezetője ellen erőszak vagy fenyegetés alkalmazásával vagy más hasonló módon más vagy mások életének vagy testi épségének veszélyeztetése miatt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek. Illetve szünetel az engedélye annak, akivel szemben a fenti közlekedési bűncselekmények gyanúja miatt büntetőeljárás van folyamatban a büntetőeljárás jogerős befejezéséig.

Ágh Péter államtitkár elismerte az állami beavatkozás szükségességét, és megerősítette, hogy zajlik a KRESZ felülvizsgálata, és ennek részét képezi, hogy a nagyteljesítményű gépjárművek helyzetét miként érdemes rendezni.

"Úgy gondolom, hogy a technológiai fejlődés, az új közlekedési eszközök megjelenése, a közlekedési infrastruktúra – és az ehhez tartozó társadalmi szokások – olyan mértékben változtak, amelyet egy módosítás már nem tud hatékonyan kezelni: újat kell alkotni" – közölte a közlekedésért is felelős minisztérium államtitkára.

A naphire.hu is beszámolt arról, hogy az Árpád hídon történt tragédia után Lázár János bejelentette, hogy az Építési és Közlekedési Minisztérium megkezdte a KRESZ felülvizsgálatát a Belügyminisztériummal közösen.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés