Hirdetés

Van egy kis baj a választások előtt: sokakat nem találnak

Nap Híre portré Nap Híre

A Nemzeti Választási Irodához a június 9-ei választások kitűzéséről szóló értesítők mintegy egy százaléka érkezett vissza, mert a címzettet nem találta a posta.

Június 9-én egy napon rendezik a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, nemzetiségi önkormányzati képviselők és az Európai Parlament (EP) tagjainak választását. Az NVI-nek törvényben előírt feladata, hogy a választás kitűzéséről tájékoztassa a választópolgárokat

Az NVI április 19-ig névre szóló küldeményekben értesítette a mintegy 7,8 millió választópolgárt a választások kiírásáról és arról, hogy a június 9-ei választáson mely választás névjegyzékében szerepelnek és melyik településen, szavazókörben élhetnek választójogukkal. 

Az NVI azt közölte az MTI-vel, hogy 84 227 értesítőt nem sikerült kézbesíteni, mert a posta a központi névjegyzékben szereplő címen nem találta a választópolgárt, vélhetően azért, mert időközben elköltözött, és ezt nem jelentette be. Ezek a választópolgárok a névjegyzék zárásáig, június 7-én 10 óráig még bejelenthetik lakcímváltozásukat.

A lakcímváltozás bejelentésének elmulasztása azzal a következménnyel is járhat, hogy a választópolgár nem tud az új lakóhelyén voksolni: a szavazásnak ugyanis az a feltétele, hogy a választópolgár igazolja személyazonosságát és lakcímét. Ennek hiányában a szavazatszámláló bizottságnak vissza kell utasítani a választópolgár részvételét a voksoláson - írja az MTI.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés
Hirdetés