Hirdetés

Vádat emeltek Biden fia ellen is, akár 10 évet is kaphat

Morvay Péter portré Morvay Péter

Hunter Bident hamis adatközléssel és kézifegyver illegális birtoklásával vádolják, akár 10 évet is kaphat. Közben Biden elnök ellen is elindult egy kongresszusi eljárás.

A republikánusok régóta azzal érvelnek, hogy az amerikai igazságszolgáltatás politikai szerepet játszik a választások befolyásolásában. 

Tény, hogy Donald Trumpnak legalább öt alkalommal meg kell jelennie a kampány alatt különböző bíróságokon, köztük az egyik tárgyalást a bíró az előválasztás legfontosabb dátuma, az ún. szuperkedd előtti napra tűzte ki.

Most ez annyiban árnyalódhat, hogy a delaware-i államügyész vádat emelt Hunter Biden ellen, aminek következében a demokratáknak is számolniuk kell azzal, hogy

 az elnök családját érintő bírósági eljárás az ő kampányukat is beárnyékolja.

Nem jött jól a Biden-kampánynak a vádemelés
Nem jött jól a Biden-kampánynak a vádemelés NBC

A vádemelés előzménye, hogy júliusban összeomlott egy vádalku, amelyről Hunter Biden ügyvédei tárgyaltak az államügyésszel. Ebben Hunter Biden bűnösnek vallotta volna magát két adózási vétségben, miközben elismerte volna azt, hogy illegálisan birtokolt fegyvert, de nem vallotta volna magát bűnösnek ebben a bűncselekményben.

Most a demokraták állítják azt, hogy a vádemelés politikai hátterű. 

„Az, hogy Hunter Biden 11 napig birtokolt egy töltetlen fegyvert, nem jelentett veszélyt a közbiztonságra, de egy olyan ügyész, aki engedi, hogy hatalmát politikai nyomásnak tegye ki, komoly veszélyt jelent az igazságszolgáltatási rendszerünkre” – mondta Biden ügyvédje.

A vádirat szerint Biden 2018. október 12-én két hamis nyilatkozatot tett a fegyvervásárláshoz szükséges papírok kitöltésekor. A dokumentum szerint azt állította, hogy nem kábítószerfüggő és nem használ illegális drogokat, 

„miközben tudta, hogy ez a kijelentés nem felel meg a valóságnak.”

Egy további pont szerint Biden a vásárlást követően 11 napig jogtalanul birtokolta a fegyvert, mert egy szövetségi törvény tiltja a fegyver birtoklását, ha valaki illegális kábítószert használ. 

A vádiratban szereplő bűncselekményekért a kiszabható maximális büntetés 10 év börtön, de a szövetségi joggyakorlat szerint Biden beismerő vallomás esetén sokkal enyhébb ítéletre számíthat.

Közben, mint arról szintén beszámoltunk, a kongresszusban a republikánus házelnök, Kevin McConnell kezdeményezte az alkotmányos vádemelési vizsgálat megindítását Joe Biden elnök ellen, ami akár egy impeachment eljáráshoz is vezethet a képviselőházban. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés