Hirdetés

Kemény üzenet Putyinnak: Nukleáris hadgyakorlatot tart a NATO

Morvay Péter portré Morvay Péter

A nukleáris fegyverek elrettentő hatását teszteli a NATO jövő héten sorra kerülő éves hadgyakorlata. Az erődemonstrációnak bevallottan az egyik célja, hogy figyelmeztesse Vlagyimir Putyint.

„Most van itt az ideje annak, hogy határozottan és világosan kijelentsük, miszerint a NATO azért létezik, hogy minden szövetségest megvédjen” - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

Mint arról beszámoltunk, október elején Lengyelország bejelentette, hogy atomrakétákat kér Amerikától Putyin ellen.

A norvég politikus hangsúlyozta, hogy egy előre tervezett hadgyakorlatról van szó, amelynek a célja, hogy biztosítsa, hogy a NATO nukleáris elrettentő ereje „továbbra is biztonságos, védett és hatékony maradjon”.

Tizennégy NATO-szövetséges tagállam vesz részt a Steadfast Noon („Rendületlen dél”) elnevezésű gyakorlaton. Stoltenberg hangsúlyozta azonban, hogy az egy hétig tartó művelet során

"éles fegyvereket nem használnak". 

A NATO főtitkára szerint Putyin kudarcot vallott Ukrajnában. „Az általa megkísérelt annektálások, a részleges mozgósítás és a vakmerő nukleáris retorika a legjelentősebb eszkalációt jelenti a háború kezdete óta. És azt mutatják, hogy ez a háború nem a terveknek megfelelően zajlik” – mondta Stoltenberg.

Putyin a háború kezdetén szintén nagyszabású nukleáris gyakorlatot tartott, ezért márciusban Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter elhalasztotta a tervezett interkontinentális ballisztikus rakétakísérletet, annak érdekében, hogy „demonstrálja, miszerint az Egyesült Államoknak és a NATO-nak nem áll szándékában olyan akciókban részt venni, amelyeket bárki félreérthet vagy félreértelmezhet”.

Most azonban Stoltenberg azzal érvelt, hogy a NATO-hadgyakorlat esetleges lemondása visszafelé sülhetne el, mivel azt jelezné, hogy nincs meg az elszántság a NATO területének megvédésére.

„Meg kell értenünk, hogy a NATO határozott, kiszámítható magatartása a legjobb módja az eszkaláció megelőzésének” – mondta a főtitkár. 

„Azért vagyunk ott, hogy megőrizzük a békét, és megakadályozzuk a NATO-szövetséges országok elleni támadást.”

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés