Hirdetés

Az évtized üstököse száguld felénk - ekkor érkezik

Morvay Péter portré Morvay Péter

Az újonnan felfedezett üstökös nem gyakori vendég a Naprendszerben, legutóbb 50 ezer éve járt errefelé, most viszont szabad szemmel is látható lehet.

Az égitest a C/2022 E3 (ZTF) nevet kapta a Zwicky Tranziens Létesítmény után, amely először tavaly márciusban észlelte a Jupiter mellett elhaladva.

Az üstökös a Naprendszerünk jeges tartományaiból érkezik, január 12-én kerül a legközelebb a Naphoz, 

és február 1-jén halad el a Földhöz legközelebb.

Az üstökös január 12-én kerül a legközelebb a Naphoz
Az üstökös január 12-én kerül a legközelebb a Naphoz

Ekkor egy jó távcsővel könnyen észrevehető lesz, és valószínűleg szabad szemmel is, feltéve, hogy az égboltot nem világítják meg túlságosan a város fényei vagy a Hold.

„Akkor lesz a legfényesebb, amikor a legközelebb van a Földhöz” 

mondta az AFP-nek Thomas Prince, a Kaliforniai Technológiai Intézet fizikaprofesszora.

Mint arról annak idején beszámoltunnk, legutóbb tavaly májusban lehetett olyan különleges hullócsillag-kitörést megfigyelni, amelyet egy darabjaira hullott üstökösből kilökődött porfelhő okozott. 

A jégből és porból álló, zöldes aurát sugárzó üstökös átmérője a becslések szerint körülbelül egy kilométer lehet.

Ezzel lényegesen kisebb, mint a NEOWISE, az utolsó szabad szemmel látható üstökös, amely 2020 márciusában haladt el a Föld mellett, és a Hale-Bopp, amely 1997-ben suhant el a Föld mellett, és amelynek átmérője körülbelül 60 kilométer lehetett, 

viszont ezeknél jóval közelebb fog elhaladni mellettünk.

Az üstököst a James Webb űrteleszkóp is figyelni fogja, amely az összetételét fogja tanulmányozni, amint a nap ereje következtében párologni kezd majd. Ez fontos információkat szolgál majd Naprendszerünk külső vidékeiről. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés