Hirdetés

"Ez a tél a túlélés próbája lesz" - szörnyű vészjóslat a WHO-tól

Garai Kitti portré Garai Kitti

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szörnyű vészjóslata szerint brutális tél vár az ukránokra, többmillió ember életét fenyegeti a tél az ország energetikai létesítményeit ért pusztító orosz támadások után. 

Hans Kluge, az ENSZ szakosított egészségügyi szervezetének európai igazgatója Kijevben járt, ahol az újságíróknak azt mondta, hogy az ukrán energietikai létesítmények fele megrongálódott. Hozzátette: ma tízmillió ember, a lakosság egynegyede maradt áram nélkül.  

"Ez a tél többmillió ember életét fenyegeti Ukrajnában" - hangsúlyozta. A mínusz 20 Celsius-fokos előrejelzések súlyos egészségügyi kockázatot jelentenek. "A hideg időjárás gyilkos lehet" - hívta fel a figyelmet Kluge, aki szerint "ez a tél a túlélés próbája lesz" - írja az ATV.

Kluge arról is szólt, hogy a károk máris pusztító hatást gyakoroltak az egészségügyi rendszerre és a lakosság egészségére is. Több százezer házban és lakásban, iskolában és kórházban nincsen fűtés, és több száz kórház és egészségügyi intézmény a fűtőolaj-, víz- és áramhiány miatt nem képes teljes üzemben működni. 

Továbbá megjegyezte, hogy a WHO az orosz invázió kezdete óta ukrajnai egészségügyi létesítmények elleni több mint 700 támadást jegyzett fel, amelyek szerinte a nemzetközi humanitárius jog "nyilvánvaló megsértését" jelentik.

Az igazgató szerint ez azt jelenti, hogy több száz kórház és egészségügyi intézmény fűtőolaj-, víz- és áramhiány miatt nem képes teljes üzemben működni. "Arra számítunk, hogy további két-három millió ember hagyja el otthonát meleget és biztonságot keresve" - tette hozzá.

A WHO arra számít, hogy még legalább két-három millió ember hagyja el az otthonát meleget és biztonságot keresve.

"Ezek az emberek súlyos egészségügyi problémákkal kénytelenek szembenézni, így olyan légzőszervi megbetegedésekkel, mint a Covid-19-betegség, a tüdőgyulladás, az influenza, valamint a lakosság alacsony átoltottsága miatt a diftéria és a kanyaró" - ismertette Kluge, aki szerint mindez az emberek mentális egészségére is hatással lehet, tízmillió embert fenyegetnek olyan mentális zavarok, mint az akut stressz, a szorongás, a depresszió, a szerhasználat és a posztraumás stressz okozta rendelleneségek. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés