Hirdetés

Putyin kíméletlen bosszúja: pokoli támadást mértek az oroszok Kelet-Ukrajnára

Nap Híre portré Nap Híre

Az orosz erők szerdán Ukrajna keleti részében, Donyeck és Harkiv megyékben mértek csapásokat lakott településekre, a támadások következtében több helyi lakos meghalt, illetve megsebesült - közölték helyi hatóságok.

A donyeck megyei ügyészség a Facebookon arról adott hírt, hogy az orosz erők az előzetes információk szerint Iszkander rakétával mértek csapást a régióban lévő Pokrovszk térségére. A támadásban két helyi lakos vesztette életét, és ketten sérültek meg, köztük egy gyermek.

Vadim Filaskin, a donyecki régió kormányzója a Telegramon közölte, hogy egy ember meghalt, miközben az orosz hadsereg Toreck városát ágyúzta a reggeli órákban.

Oleh Szinyehubov, a szomszédos Harkiv megye kormányzója, és Ihor Terehov, Harkiv polgármestere arról tájékoztattak, hogy az oroszok irányított bombákkal mértek megint csapást egy lakóépületre Ukrajna második legnagyobb városában, Harkivban. Kora délutánra a polgármester közlése szerint kilencre nőtt a sérültek száma.

Szinyehubov a Telegramon arról is hírt adott, hogy reggel úgyszintén orosz támadás érte a Harkiv megyei Csuhujiv városát, aminek következtében hét helyi lakos sérült meg.

A Harkiv megyei ügyészség tájékoztatása szerint az orosz erők egy FPV drónnal, azaz videótávirányítással üzemeltetett (first-person view) pilóta nélküli repülő eszközzel megtámadtak egy rendőrségi járművet, amely a régióban lévő Vovcsanszk városából evakuált ottani lakosokat. A támadás következtében egy rendőr meghalt, egy másik pedig megsérült. Az ügyészség hozzátette, hogy vizsgálatot indított a háborús törvények és szokások megsértése, valamint előre megfontolt emberölés címén.

Az ukrán határőrszolgálat közben a honlapján arról számolt be, hogy a légi felderítés segítségével megsemmisítettek egy orosz elektronikus hadviselési komplexumot Vovcsanszk közelében. A létesítményt az oroszok arra használták, hogy védjék állásaikat az ukrán drónoktól. A napokban a megye kormányzója arról számolt be, hogy a szürke zóna és a frontvonal megnőtt a régióban, az orosz hadsereg szándékosan igyekszik kiterjeszteni azt, kis csoportokban új irányokban támad. Szavai szerint a hónap közepéig csaknem hatezer embert evakuáltak a veszélyeztetett településekről. A több mint 17 ezer lakosú Vovcsanszkban alig két-háromszázan maradtak.

Az ukrán vezérkar kedd reggeli harctéri helyzetjelentésében azt írta, hogy az elmúlt 24 órában 116 katonai összecsapás zajlott a fronton. A leghevesebb harcok a Donyeck megyei Pokrovszk környékén dúlnak, ahol egy nap alatt 42 katonai összecsapás volt, a harkivi térségben pedig 13. Az ukrán erők kétszer indítottak ellentámadást - írja az MTI.

A vezérkar legfrissebb összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta a 496 ezret. Az ukrán erők kedden megsemmisítettek egyebek mellett hat orosz harckocsit, 41 tüzérségi és egy légvédelmi rendszert, valamint 56 drónt.

Az ukrán légierő reggeli jelentésében arról számolt be, hogy az Ukrajna ellen múlt éjszaka indított 24 orosz Sahid támadó drón mindegyikét a levegőben megsemmisítették.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálatnál (SZBU) arról számoltak be, hogy a Sea Baby elnevezésű tengeri drónokat Grad rakétasorozatvető rendszerrel szerelték fel. A modernizált drónt már bevetették a déli Mikolajiv megyében lévő Kinburn-félszigeten lévő orosz katonai állás ellen. Az Ukrajinszka Pravda hírportál arra emlékeztetett, hogy az SZBU-nak korábban Sea Baby drónokkal sikerült megrongálnia az oroszok által megépített krími hidat. A Sea Baby 850 kilogramm robbanóanyag szállítására képes, óránként 90 kilométeres sebességre gyorsul, és ezer kilométeres távolságot is megtehet. Teste olyan anyagból készült, amelyet a radar nem észlel. Egy Sea Baby tengeri drón 8,5 millió hrivnyába, azaz csaknem 80 millió forintba kerül.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés