Hirdetés

Ilyen nincs: egyszerűen eltűnt közel 40 ezer, Ukrajnának küldött amerikai high-tech fegyver

Nap Híre portré Nap Híre

Páncéltörőknek, vállról indítható légvédelmi rakétáknak és éjjellátóknak is nyoma veszett.

A Naphire.hu folyamatosan beszámol a háború legfrissebb híreiről: csütörtökön két orosz rakéta csapódott be szerda este egy szállodába az északkelet-ukrajnai Harkivban, tizenegy ember, köztük török újságírók sebesültek meg. 

Közben Finnország további négy hétig, február 11-ig zárva tartja Oroszországgal közös határát, az ukrán elnökkel közös sajtótájékoztatóján pedig a lett elnök kijelentette: itt az ideje, hogy a partnerországok megváltoztassák Ukrajna támogatásával kapcsolatban az "ameddig szükséges" sablonnyilatkozataikat, és inkább a teljes győzelemig való támogatásról beszéljenek az Oroszország indította háború kapcsán. 

Hová lettek a fegyverek?

Hivatkozás másolása

Most a Portfolio arról ír, hogy nem követte megfelelően nyomon a Pentagon mintegy 40 ezer, Ukrajnának küldött, nagy rombolóerejű, high-tech fegyver útját, legalábbis ez derül ki az amerikai védelmi minisztérium jelentéséből. 

Az Egyesült Államok folyamatos nyomon követési mechanizmusokkal igyekszik biztosítani azt, hogy az Ukrajnának juttatott fegyverek valóban a frontra jussanak, és ne kössenek ki például fegyverkereskedők, terrorszervezetek kezében. Ennek érdekében egyébként Ukrajnában van az amerikai haderő több katonája, szakembere a háború eleje óta.

Egy Pentagon által készített jelentésben most az olvasható: mintegy 31 139 darab, „magas kockázatú” fegyver előírt nyomon követése nem valósult meg megfelelően, vagyis, konyhanyelven fogalmazva, az amerikaiak lényegében nem tudják, hogy a fegyverek hol vannak. 

Az összesen mintegy 1 milliárd dollár értékű „hiányzó fegyvercsomag” egyéb, érzékeny eszközök mellett Javelin páncéltörőket, Stinger vállról indítható légvédelmi rakétákat, Switchblade kamikaze drónokat és egyéb rakétafegyvereket tartalmaz. A fegyverek mellett éjjellátók is eltűntek.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés