Hirdetés

Ukrajna arra kéri Oroszországot, vigye haza a halott katonáit

 portré

Putyin már több mint egy hónapja háborúzik Ukrajnában. A veszteségek nagyok. Nem világos, hogy hány orosz katona esett el. De a hullaházakban már nem férnek.

A fehéroroszországi hullaházak és kórházak, ahová a halottakat és a sérült oroszokat szállítják, túlzsúfoltak. Zelenszkij egyik tanácsadója a közelmúltban mintegy 7000 olyan orosz halottról beszélt a Washington Post-nak, akiket jelenleg hullaházakban és hűtővagonokban tárolnak. Az ukrajnai hullaházak már megteltek. Az ukrán város, Dnyipro még az orosz családokat is felszólította, hogy vigyék el meghalt szeretteiket. Mintegy 1500 orosz katona maradványait őrzik a város hullaházában.  

Az ukránok szerint az orosz hatóságoknak engedniük kellene az orosz anyáknak, hogy megkeressék és hazavigyék fiaik holttestét.

Dnyipro Ukrajna keleti régiójának határán fekszik, megfigyelők szerint Putyin célpontjává válhat. Ha az orosz családok mennének a halottaikért a városba, akkor a város védőpajzsává válna, és szinte lehetetlen lenne a támadás. A másik ok, amiért a Kreml nem néz szembe az emberi veszteségeivel az lehet, hogy a Kreml eddig túl kevés elesett katonáról számolt be - írja a bild.de

Napokkal korábban Oroszország azt állította, hogy mindössze 1351 katonát veszített és 3825 embere sebesült meg. Ukrajna viszont több mint 19 ezer orosz katona haláláról beszél. A NATO azt feltételezi, hogy a 150-200 ezer orosz katona közül 30-40 ezer már nem alkalmas a harcra.

(Nyitókép: MTI/AP/Jevhen Maloletka)

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés