Hirdetés

Újabb elképesztő magyar siker, Torontóban debütál Moldovai Katalin nagyjátékfilmje

Nap Híre portré Nap Híre

Moldovai Katalin erdélyi rendező Elfogy a levegő című első nagyjátékfilmje a szeptember a 7. és 17. között zajló Torontói Nemzetközi Filmfesztivál Discovery szekciójába kapott meghívást - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet az MTI-t csütörtökön.

Az Elfogy a levegőt megtörtént események inspirálták. A film szerepeiben Krasznahorkai Ágnes, Skovrán Tünde, Sándor Soma, Dimény Áron, Bölönyi Zsolt és Lőrinc Ágnes látható.

A történetben Ana (Krasznahorkai Ágnes) irodalmat tanít, diákjaival és kollégáival egyaránt jó a kapcsolata, a gimnázium megbecsült tanára. Az egyik szülő azonban váratlanul feljelenti egy Arthur Rimbaud és Paul Verlaine testi-lelki kapcsolatáról szóló film ajánlása miatt. A tanárnő fellebbezése láncreakciót indít el, amelynek következtében a kollégái és a gimnázium igazgatónője is fokozatosan ellene fordulnak. Az egyre kíméletlenebb, a munkáját ellehetetlenítő eljárás nemcsak Ana egzisztenciáját, de minden emberi kapcsolatát próbára teszi.

"Nagyon meglepett és nagyon örvendtem, hogy a filmünket beválogatták a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál Discovery szekciójába. Nagyon hálás vagyok a stábnak és mindenkinek, aki segítette az Elfogy a levegő létrejöttét" - idézi a tájékoztató Moldovai Katalin, aki korábban úgy fogalmazott, ezzel a drámai történettel "a generációkon átívelő örökségünk mélyére akart hatolni, és felfedni azokat a mechanizmusokat, amelyek meghatározzák a jelenünket."

A nemzetközi filmekre fókuszáló torontói Discovery programban korábban egyebek mellett Jorgosz Lanthimos, Dzsafar Panahi, Steve McQueen, Michael Haneke, Christopher Nolan, Barry Jenkins, Alfonso Cuarón, Joachim Trier, Pablo Larraín és Jean-Marc Vallée alkotásai szerepeltek.

Az Elfogy a levegő a Nemzeti Filmintézet inkubátor programjának támogatásával, a Magma Cinema, a Spot Film, a Salamandra Film és a Digital Fiction Studios gyártásában készült. Executive producere Kovács Attila Béla, producere Muhi András és Moldovai Katalin, forgatókönyvírója Palóczi Zita és Moldovai Katalin. A filmet Táborosi András fényképezte, vágója Soltész Orsolya, zenéje Cári Tibor szerzeménye - áll a közleményben.

A film november 2-től lesz látható a magyar mozikban a Mozinet forgalmazásában.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés