Hirdetés

ATV: Kevés a katasztrófavédő Magyarországon, egy tűzoltónak akár több feladatot is el kell látnia

Nap Híre portré Nap Híre

A hétvégi vihar miatt már át kellett csoportosítani a szakembereket.

Az ATV Híradó beszámolójából kiderült, hogy kevés a katasztrófavédő hazánkban, jelenleg csaknem 10 százalékos a készenléti feladatot ellátó állományának hiánya. Kiderült az is, hogy a hétvégi vihar miatt több embert is át kellett csoportosítani vidékről a fővárosba, bár a hivatalos álláspont szerint enneg nem volt köze a létszámhiányhoz.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője kiemelte, a katasztrófavédelmi oktatási központban évente kétszáz újonc tűzoltó végez és áll szolgálatba. A jelenlegi 9 százalékos állományhiány a 7000 készenléti feladatot ellátó dolgozó esetében nagyjából 690 embert jelent. A hivatásos tűzoltók független szakszervezete szerint azonban kétszer többen hiányoznak.

Salamon Lajos kiemelte a témával kapcsolatban, hogy a szakszervezet adatai szerint a hiány valójában 20 százalék körülire tehető. Szerinte a két számadat azért tér el egymástól, mert adott esetben egy parancsnokságon belül egy tűzoltó több feladatot is ellát.

A szakszervezeti elnök hozzátette, az is problémát okoz hogy folyamatosan növekszik a katasztrófavédők átlagéletkora, ami szerintük jelenleg körülbelül 35-38 év.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés