Hirdetés

Csodálatos, „tűzgyűrűs” napfogyatkozás lesz ma – mutatjuk, honnan lesz látható!

Nap Híre portré Nap Híre

Gyűrűs napfogyatkozás lesz ma látható a nyugati féltekén. A Hold szombaton a Föld és a Nap közé fog helyezkedni, a Nap fénye körbe fogja sugározni a Holdat, amitől a Hold körül egy tűzgyűrű fog feltűnni. 

A gyűrűs napfogyatkozás Oregontól Brazíliáig az egész amerikai kontinensen látható lesz. Emberek milliói láthatnak égi csodát szombaton, amikor a Hold a Föld és a Nap közé kerül, és ezzel "tűzgyűrűt" hoz létre az égen – írja a Daily Mail.

Az idei gyűrűs napfogyatkozás 125 mérföld hosszú útvonalon halad végig Oregontól Brazíliáig. Az Egyesült Államokban nyolc állam lesz a Tűzgyűrű útvonalán: Oregon, Arizona, Utah, Új-Mexikó és Texas. A kozmikus esemény október 14-én helyi idő szerint délután fog bekövetkezni, 11 éve ez lesz az első alkalom, hogy gyűrűs napfogyatkozás lesz látható Észak-Amerikában.

Mikor következik be a „gyűrűs napfogyatkozás”?

Hivatkozás másolása

Napfogyatkozás akkor következik be, amikor a Hold a Föld és a Nap között halad, eltakarva a Föld egy sávjában a Napkorong egy részét vagy egészét. A mai egy "gyűrűs napfogyatkozás", amely akkor következik be, amikor a Hold a Föld és a Nap között halad át, és a Hold a bolygónktól legtávolabbi pontján vagy annak közelében van. Így nem takarja el teljesen a Napkorongot, mint a teljes napfogyatkozásnál, hanem sötét korongként jelenik meg a Nap előtt az égen. Ennek eredményeképpen a napfogyatkozás úgy fog kinézni, mintha egy tűzgyűrű venné körül a sötét holdkorongot. 

A NASA szerint azt Egyesült Államok említett nyolc államán kívül Mexikó, Guatemala, Belize, Honduras, Nicaragua, Panama, Kolumbia és Brazília egyes részei felett folytatódik a fogyatkozás, mielőtt napnyugtakor az Atlanti-óceán fölött véget ér.

Az Észak-Amerika, Közép-Amerika és Dél-Amerika jóval nagyobb részein a Hold kevésbé fogja eltakarni a napot, így nem alakul ki teljes gyűrű körülötte, de így is lenyűgöző látványt nyújt. 

Nem elég a hagyományos napszemüveg a Napba nézéshez!

Hivatkozás másolása

Michael Zeiler, a GreatAmericanEclipse.com térképész és napfogyatkozás-vadász a Space.com-nak elmondta, hogy a napfogyatkozáskor ajánlott védőszemüveget használók a napfogyatkozás alatt egyértelműen látni fogják a napfény "ragyogó gyűrűjét". A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a ragyogó napba közvetlenül belenézni nem biztonságos a napfény nézésére tervezett speciális szemvédelem nélkül, és a szemsérülés veszélye áll fenn. Mivel a gyűrűs napfogyatkozáskor a Napot soha nem takarja el teljesen a Hold, szemvédelem nélkül soha nem biztonságos közvetlenül a Napba nézni. A hagyományos napszemüvegek nem biztonságosak a napfogyatkozás megtekintéséhez. A biztonságos napszemüveg 100 000-szer sötétebb, mint a hagyományos napszemüvegek és szinte az összes látható, infravörös és ultraibolya fényt blokkolja. 

Dr. Emily Drabek-Maunder, a Greenwichi Királyi Csillagvizsgáló csillagásza arra figyelmeztetett, hogy a a Napkorong megpillantása még részleges napfogyatkozás esetén is súlyos és maradandó szemkárosodást okozhat. Soha ne nézzünk közvetlenül a Napba, és ne használjunk hagyományos napszemüveget, mert ez súlyos szemkárosodást okozhat - tette hozzá Drabek-Maunder.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés