Hirdetés

Áll a bál: Tucker Carlson brutálisan nekiment az Izrael-párti jobboldalnak

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Carlson az óév utolsó napjaiban a konzervatív Saagar Enjetinek, a "Breaking Points" című népszerű websorozat házigazdájának adott interjúja során brutálisan beleszállt az amerikai konzervatívok Izrael-barát szárnyába. Kitört a belháború.

Közel három hónap telt el azóta, hogy Izrael ellen minden képzeletet felülmúlóan bestiális támadást indított a Hamász terrorszervezet. A Naphire.hu folyamatosan beszámolt róla, hogy a Gázai-övezetet uraló Hamász terroristái szárazföldön, a tenger felől és a levegőből is megtámadták Izraelt, amelyre legalább 5000 rakétát lőttek ki ezzel egy időben. Arról is írtunk, hogy a példátlan terrortámadásnak már több mint 1200 halálos áldozata van és a Hamász több mint 200 túszt ejtett.

A háború – csakúgy, mint az orosz-ukrán konfliktus – durván megosztja a választásra készülő Amerika jobb- és baloldalát is. Most ismert republikánus véleményvezérek csaptak össze, nem is akármilyen hangot megütve.

Tucker Carlson tüzet nyitott

Hivatkozás másolása

Tucker Carlson, aki a Fox News esti műsorát vezette 2023 áprilisában történt távozásáig, 2023 utolsó napjaiban azt mondta, hogy az Izrael-barát konzervatív véleményvezér, a Daily Wire alapítója, Ben Shapiro "[egyáltalán] nem törődik az országgal [az Egyesült Államokkal – a szerk.]", azzal vádolva őt és más Izrael-párti megmondókat, hogy "egy idegen ország konfliktusára összpontosítanak, miközben a saját országuk veszélyesen instabillá válik" – számol be róla a Jerusalem Post.

Carlson felsorolta az Egyesült Államok előtt álló kihívások sorát - pénzügyi instabilitás, bizonytalan határok -, és azt állította, hogy "erről semmit sem mondtak, és minden erejükkel a külföldi konfliktusokra koncentrálnak". Carlson szembeállította Shapiróék az állítólagos, Egyesült Államokkal szembeni közömbösségét az USA iránti saját aggodalmával: 

"Vannak olyan emberek a 'jobboldalon', akik az elmúlt két hónapot, minden egyes napot egy idegen országban zajló konfliktusra összpontosítottak, miközben a saját országunk veszélyesen instabillá válik a pénzügyi összeomlás szélén, több tízmillió olyan emberrel, akiknek nem kellene itt lenniük az országban. Nem ismerjük a személyazonosságukat, vagy azt, hogy mi célból vannak itt" - mondta Carlson a "Breaking Points" című műsorban. "Olyan dolgok, amelyek valóban tönkretehetik az országot, és lehetetlenné tehetik, hogy a gyerekeim itt éljenek. Erről semmit sem mondtak, miközben teljes erejükkel a külföldi konfliktusra koncentrálnak. Szóval egyáltalán nem törődnek az országgal, és ez az ő előjoguk... de én igen, mert nincs más választásom. Én idevalósi vagyok. A családom több száz éve itt él, és tervezem, hogy itt maradok. Engem megdöbbent, hogy mennyire nem törődnek az országgal, beleértve az általad említett személyt is. El sem tudom képzelni, hogy egy ilyen ember hogyan kaphat közönséget azoktól az emberektől, akik azt állítják, hogy törődnek Amerikával, mert ő nyilvánvalóan nem törődik, igaz?" – idézi Tucker Carslont a The Wrap.

Enjeti, aki a progresszív Krystal Ball mellett vezeti a Breaking Points című műsort, megkérdezte Carlsont, hogy "mi magyarázza ezt a ragaszkodást az Ukrajnával [és] Izraellel kapcsolatos narratívájukhoz", és azt állította, hogy "ezek közül az emberek közül oly sokan nem törődnek ilyen mértékben [mármint annyira, mint Ukrajnával és Izraellel] a tényleges amerikai állampolgárokkal".

Carlson az Ukrajnát támogató amerikai elitnek is üzent

Hivatkozás másolása

Ukrajnáról szólva Carlson az Enjeti-nek azt mondta, hogy "minden egyes ember a jövedelem és befolyás tekintetében a felső egy százalékban... hallotta ezt a furcsa frekvencián megszólaló kutyasípot, amely azt parancsolta nekik, hogy imádják Zelenszkijt, és nem nem tudom pontosan, hogy mi volt ez [a jelzés, amit hallottak]".

Nem ez volt az első alkalom, hogy Carlson kétségbe vonta az Ukrajna háborús vezetőjének nyújtott amerikai támogatás létjogosultságát. A Fox News-tól való kirúgását követő online műsorának első epizódjában Carlson úgy jellemezte a zsidó származású Zelenszkijt, mint "izzadt és patkányszerű, komikusból lett oligarchát, keresztényüldözőt, a Blackrock barátját", de hívta őt "ravasznak", "halott szeműnek", és "olyan személynek, aki élvezné, ha falvakat árasztana el, vagy éhínséget indítana el".   

"Még idézni is fájdalmas" - mondta Ian Bremmer, az Eurasia Group munkatársa Carlson kijelentéseire reagálva. "Ezek mind antiszemita kijelentések, vérváddal megspékelve".

A Rágalmazásellenes Liga szintén elítélte Carlson Zelenszkijre vonatkozó megjegyzéseit antiszemitaként: "Ez pontosan az a fajta veszélyes, gyűlöletkeltő tartalom, amelynek nincs helye a mainstream köztereken" - mondta a csoport.

Shapiro válasza

Hivatkozás másolása

"Kicsit megdöbbentő kijelentés Tucker részéről. Soha nem kételkednék az ország iránti szeretetében, még akkor sem, ha ő és én vadul nem értünk egyet számos témában" - reagált Shapiro Carlson szavaira a Megyn Kelly podcast-sorozatában, a "The Megyn Kelly Show"-ban kedden sugárzott beszélgetés során – idézi őt a The Wrap. Kelly akkor azt kérdezte a politikai szakértőtől, hogy mi a válasza azokra a megjegyzésekre, amelyeket Carlson tett róla a "Breaking Points with Krystal and Saagar" című podcastben való megjelenése során.

Shapiro először is azt mondta, hogy nagyon is foglalkozott a Carlson által említett témákkal, például a határbiztonsággal.

"Először is, ő [Tucker Carlson] egy csomó olyan dolgot tulajdonít nekem, ami egyszerűen nem igaz" - kezdte Shapiro. "Ha valaki hallgatta a műsoromat... az elmúlt hónapok során, láthatja, hogy az összes olyan témáról, amit ott említ, - beleértve a határkérdést is - folyamatosan beszéltem... [Ő] valójában azt tulajdonítja nekem, hogy például az Egyesült Államoknak valamiféle kötelessége a Gázai övezetből származó palesztinok behozatala. Én nyíltan ellenzem ezt, mert ez nevetséges butaság, és szörnyű lenne az Amerikai Egyesült Államok számára. Szóval ő csak nekem tulajdonít egy csomó olyan nézetet, amit nem vallok, és aztán folytatja, hogy azt mondja, hogy nem érdekel az ország. Nyilvánvalóan ez butaság, és ez nem igaz."

Shapiro szerint Carlson gyakran mindent vagy semmit mentalitást sugároz és megbélyegzi azokat, akik nem értenek vele egyet. Ezután hátteret adott családja Egyesült Államok-beli történelméről, mivel Carlson előzőleg felvázolta, hogy az Egyesült Államokban élő származása több száz évre nyúlik vissza.

"Azt hiszem, ez része annak, amit Tucker mostanában szokott csinálni, ami az, hogy 'Nem értünk egyet, ezért nem érdekelnek téged azok az emberek, akik engem érdekelnek. Nem törődsz az országgal...'" - mondta Shapriro, majd válaszolt Carlson másik megjegyzésére is: "Mind a négy nagyszülőm mindkét oldalról az 1900-as évek eleje óta itt él. Tehát több mint egy évszázada itt van a családom mindkét oldalon. Nekem sem áll szándékomban elköltözni... Nem tudom, mit lehet még mondani erre azon kívül, hogy ez egy abszurd vádaskodás. Sajnálatos. Én természetesen nem így érzek Tuckerrel kapcsolatban, bár számos kérdésben nem értünk egyet,"

Beszálltak a Hodge ikrek, ők már zsidóznak is

Hivatkozás másolása

Carlson éles bírálatot kapott a megjegyzéseiért több Izrael-barát jobboldali közszereplőtől. David Friedman volt izraeli amerikai nagykövet és Dave Rubin jobboldali online személyiség egyaránt bírálta. "Barátom @benshapiro egy amerikai hazafi, aki mélyen törődik hazánkkal" - tweetelte Friedman. "Bárki, aki az elmúlt 22 évben hallgatta őt, tudja ezt. Minden reggel arra ébred, hogy hogyan tudja előmozdítani az amerikai biztonságot és jólétet." Rubin Carlson megjegyzéseit "súlyosan alacsony IQ-ra vallónak" és "tisztességtelennek" nevezte.

Ám messze nem Carlson az egyetlen jobboldali véleményvezér, aki megkérdőjelezi Izrael támogatását. A The Hodgetwins néven népszerűvé vált konzervatív amerikai szakértő-komikusok védelmükbe vették Carlsont és éles támadást indítottak Izrael és az Izrael-párti konzervatívok ellen. 

Keith és Kevin Hodge az Egyesült Államokhoz való hűtlenséggel és "elfogultsággal" vádolták Shapirót az Izrael és a Hamász közötti jelenlegi háborúval kapcsolatban. Egy szerdán a Youtube-ra feltett videójukban az ikrek – akiknek Youtube-csatornáján közel 2,7 millió feliratkozó van  akiknek Youtube-csatornáján közel 2,7 millió feliratkozó van – megvédték Carlsont, miközben Shapirót azzal vádolták, hogy nem lojális az Egyesült Államokhoz, és azt állították, hogy Izrael háborús bűnöket követett el a Hamász terrorszervezettel folytatott konfliktusban.

"Tucker interjút adott, és elmondta a véleményét a konzervatívokkal kapcsolatban, akik ezt a háborút szorgalmazzák Zsidóföldön (sic!)" - mondta Keith Hodge, majd az Izraelt támogató amerikai elitet egy kaszinózó férjhez hasonlította. "Hogyan törődhetnék a családommal, ha a kaszinóban Black Jacket játszom és elvesztem az összes pénzemet?" - kérdezte Kevin Hodge. "Ez csak azt jelenti, hogy szörnyű férj vagy" - válaszolta Keith. Majd így folytatta: "Nem hiszem, hogy Ben gyűlöli az országot [az Egyesült Államokat]; [de] hatalmas elfogultsága van, mert zsidó (sic!), és a zsidóknak nagyon nehéz dolguk van ebben a kérdésben: öljenek meg mindenkit: aki úgy néz ki, mint én."

"Több mint húszezer embert öltek meg Hamaszban (sic!; feltehetőleg Gázában – a szerk.)" - folytatta Keith. "Azt hiszed, hogy ezek az emberek mind hamaszosok voltak? Ha így lenne, akkor hatalmas hadseregük lenne."

"Ha az összes pénzünket átküldjük Izraelbe, hogy egy konfliktust finanszírozzon, az kárt okoz itt az országunkban, amikor illegálisan idejönnek az emberek" - mondta Kevin. "Ez azt is mutatja, hogy Ben lojalitása hol van" - válaszolta Keith. "Izraelhez [hű], nem pedig Amerikához."

Elszabadul a zsidózás

Hivatkozás másolása

Kevin bírálta az Izraelt támogató amerikai konzervatívokat, "ellentmondásosnak" nevezve a zsidó állam támogatását. "Minket nem érdekel az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus: Nem kellene finanszíroznunk... de automatikusan, amikor a zsidókról beszélünk Zsidóországban [megintcsak Jew-landnek nevezte Izraelt]: 'finanszírozzuk, és szedjük le azokat az embereket, nem számít, hány ártatlan nagymama, gyerek van"."

A testvérek "háborús bűnökkel" is vádolták Izraelt a Hamász elleni háborúja miatt. "Ez háborús bűn, tényleg" - mondta Kevin, azt állítva, hogy "a zsidók" "mindent" elloptak a palesztinoktól. "A zsidók mindent elvettek tőlük" - mondta Kevin, amire Keith válaszolt: "És mi [sic] finanszírozzuk őket, hogy olyasvalaki ellen harcoljanak, akinek még hadserege sincs". "Minden, amit Izrael kapott, tőlünk van: hadsereg, hadsereg, atomfegyverek. Soha semmit nem adtunk Palesztinának". 

(Ez utóbbi állítás több szempontból nem igaz, valójában az USA több milliárd dollárnyi támogatást adott a Palesztin Hatóságnak, átlagosan körülbelül 600 dollárt évente. Izrael katonai atomprogramját, amelyet a franciaországi de Gaulle-kormány támogatásával folytattak, az Egyesült Államok határozottan ellenezte – hívja fel a figyelmet a World Israel News.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés