Hirdetés

Trump a börtönből is kampányolhatna, de vajon meg is választhatják?

Morvay Péter portré Morvay Péter

Donald Trump azt állítja, hogy napokon belül letartóztatják, ami felveti a kérdést, hogy folytathatja-e így az elnökválasztási kampányát?

Trump ellen egy manhattani kerületi ügyész folytat nyomozást, mert a gyanú szerint volt ügyvédjén keresztül 2016-ban hallgatási pénzt fizetett egy prostituáltnak.

A volt elnök tagadja, hogy ilyenre adott volna utasítást, és szerinte az évek óta húzódó ügyet csak amiatt melegítették fel, mert indul az elnökválasztáson, ahol ő az első számú esélyes a republikánus jelöltségre.

Donald Trump a Konzervatív Politikai Akció Konferencián március elején
Donald Trump a Konzervatív Politikai Akció Konferencián március elején MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Kérdés, hogy Trump büntetőügyei és esetleges letartóztatása, illetve elítélése hogyan befolyásolják a 2024 elnökválasztáson való indulását?

A politikai következményektől eltekintve a Jerusalem Post jogi elemzői szerint nem sok minden történne, még ilyen szélsőséges esetben sem.

Az amerikai alkotmány szerint nem kizáró ok az elnökválasztáson való indulásra az, ha valaki ellen vádat emeltek vagy elítélték.

Sőt még az sem, ha éppen a jogerős börtönbüntetését tölti.

Ez azt jelenti, hogy ha Trumpot letartóztatják, és gyorsított eljárásban esetleg elítélik, akár egy börtöncellából is folytathatná elnöki kampányát.

Mások szerint azonban, ha az alkotmány nem is zárja ki az indulását, Trump egy ősi törvény miatt bukhatja az amerikai választást

Más kérdés, hogy mi történik, ha meg is nyerné a választást.

Az elnöki esküt még akár le is tehetné a börtönből, de onnan kezdve valószínűleg képtelen lenne ellátni a hivatali feladatait.

A börtönkörülmények ugyanis nem teszik lehetővé, hogy az elnök megkapja például a napi nemzetbiztonsági jelentéseket, az esetleges vészhelyzetekről nem is beszélve.

Emiatt minden bizonnyal kezdeményeznék a menesztését az alkotmány 25. kiegészítésére hivatkozva, amely szerint ha az elnök nem képes egészségügyi vagy bármilyen okból ellátni a feladatát, akkor a kongresszus szavazhat a felmentéséről.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés