Hirdetés

Totális blokád alá vonják Londont, ha merénylet történik

Morvay Péter portré Morvay Péter

A brit történelem legnagyobb biztonsági kihívása London védelme a mai temetés alatt. A rendőrség felkészült a főváros teljes blokádjára, ha támadás történne.

Több rendkívüli intézkedéssel készülnek II. Erzsébet mai temetésére, amelyen több mint 500 császár, király, elnök, kormányfő, valamint kíséretük vesz részt mintegy 200 országból.

London felett repüléstilalmi zónát vezettek be, a biztonsági erők a legmodernebb technológiát vetették be, hogy megakadályozzák a drónok repülését a királynő temetése közelében.

A Scotland Yard mindent megtesz annak érdekében, hogy semmilyen incidens ne történjen a mai szertartás és a menet alatt.

Legalább 10 000 rendőr őrzi London központját és a Windsor kastélyhoz vezető útvonalat. A helyszínen számos utat és hidat lezárnak a forgalom elől, és 35 kilométernyi kordont állítottak fel a milliós tömeg irányításra.

A rendőrség attól tart, hogy terroristák vagy olyan emberek, akik meg akarják zavarni az eseményt, a levegőből támadhatnak.

Ezért a Polgári Légiközlekedési Hatóság repülési tilalmi zónát vezet be a főváros felett - ez a drónok tilalmát is magában foglalja. A mai szertartás előtt szigorúan titkos drónellenes eszközöket helyeztek el London központjában, a Westminster környéki háztetőkön, amelyek blokkolják a drónok és az irányítóik közötti jeleket - írja a Telegraph.

Stuart Cundy, a Metropolitan Police helyettes rendőrfőkapitány-helyettese arra kérte azokat, akik engedély nélküli drónokat látnak, hogy lépjenek kapcsolatba a rendőrséggel.

„Arra kérem a lakosságot, hogy ha azt látják, hogy valaki drónt reptet, vagy erre készül, akkor azonnal értesítsék a járőröző rendőröket.”

Már a temetés előtt 34 embert vettek őrizetbe, akik engedély nélkül próbáltak drónfelvételeket készíteni a gyászoló tömegről.

A parancsnok újságíróknak elmondta, hogy a „rendkívül összetett” művelet a rendőrség történetének legnagyobb kihívása, amely felülmúlja a 2012-es londoni olimpiai játékok és a júniusi platina évfordulós ünnepségek biztonsági készültségét. 

A titkosszolgálat és a SAS speciális egységei pedig várhatóan készenlétben lesznek, hogy támadás esetén segítséget nyújtsanak.

Szükség esetén ők azonnal biztosítják London teljes zárlatát.

A terrorellenes alakulatokat katonai laktanyákban és a főváros környékén helyezték el, és támadás esetén ők jelentik a külső védelmi vonalat.

A rendőrség szerint a legnagyobb kockázatot a „magányos farkas” merénylők vagy a késes támadások jelentik, amelyeket nehezebb előre jelezni. Mindig fennáll az autótámadás veszélye is, bár lesznek olyan betonakadályok végig az útvonalon, amelyek ezt megnehezítik.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés