Hirdetés

Ez egyre fenyegetőbb: törökök és oroszok készülnek Izrael megtámadására?

Nap Híre portré Nap Híre

Az 50 túsz elengedése fejében Izrael átmeneti tűzszünetet vállalt, de közben új kihívásokkal is szembe kell néznie.

Mint arról mi is beszámoltunk, az izraeli kormány jóváhagyta a Hamásszal kötött részleges fogolycsere alkut. Az 50 túsz elengedése fejében Izrael átmeneti tűzszünetet vállalt, de közben Törökországban a hírhedt 2010-es „Szabadság flottilla” megismétlésére készülnek, ezúttal még nagyobb méretekben - írja az atv.hu

A korábbi akciónak a célja a Gázai-övezet körüli tengeri blokád feltörése volt, amelyet Izrael a Hamász akkori rakéta- és terrorhulláma nyomán rendelt el. A most szerveződő nemzetközi akcióról a Haber7 török hírportálnak adott interjújában Volkan Okçu, a tiltakozás egyik szervezője a Times of Israel tudósítása szerint elmondta, hogy a hajókon 40 országból 4500 ember fog utazni, „köztük anticionista zsidók is”.

A tervek szerint a hajók most a Gázai-övezet előtt nemzetközi vizeken maradnak, hogy elkerüljék a közvetlen konfrontációt az izraeli haditengerészettel, de céljuk az is, hogy megzavarják az Izraelbe irányuló tengeri kereskedelmet.

A török szervező szerint a mintegy 1000 hajó túlnyomó többsége nemzetközi jellegű lesz, köztük 313 orosz, 104 pedig spanyol aktivistákkal teli hajó lesz.

Bár a gázai háború kezdete óta Erdogan török elnök többször is élesen bírálta Izraelt, legutóbb például "tömeggyilkosságnak" nevezte az izraeli terrorellenes műveletet, a gázai flottillát állítólag nem az ankarai kormány kezdeményezte. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés