Hirdetés

Török Gábor: Orbán Viktor porig alázta Novák Katalint

Nap Híre portré Nap Híre

Szerinte Novák Katalin politikai karrierjének vége, még akkor is, ha ezt egyelőre nem veszi észre, és még akkor is, ha esetleg hivatalban marad.

Török Gábor először csak egy selyemzsinór fotójával reagált Orbán Viktor alkotmánymódosító bejelentésére, később azonban elemezte is a kialakult helyzetet. A politológus, egyetemi docens Facebook-oldalán azt írta, hogy a  kegyelmi ügy két közjogi főszereplője közül Novák Katalin politikai karrierjének vége, még akkor is, ha ezt egyelőre nem veszi észre, és még akkor is, ha esetleg hivatalban marad. Az államfő azt közölte, fogja jó szívvel aláírni azt alkotmánymódosítást, amely Török szerint arról szól, hogy ne írhasson alá többet a mostanihoz hasonló kegyelmi döntéseket.

Ha ezt átgondolja, világossá válik számára, hogy ennél nagyobb megalázás elnököt nem nagyon érhet az őt megválasztó és támogató politikai többség részéről - vélekedett.

Szerinte a kegyelmi ügyet előterjesztő-ellenjegyző volt igazságügyi miniszter, Varga Judit politikai kára még nem ennyire világos, de az nyilvánvaló, hogy ő is roncsolódik, és nem lenne meglepő, ha – mivel a Fidesz nem akarja, hogy az ügy hónapokra napirenden maradjon – végül mégsem ő vezetné a Fidesz EP-listáját. A politikai elemző szerint ebben az ügyben is Orbán a valódi főszereplő, övé a végső politikai felelősség, a legnagyobb politikai kockázat. 

A miniszterelnök számára a legnagyobb tanulság talán az lehet, hogy még egy ennyire aszimmetrikus, domináns politikai helyzetben sem teljesen mindegy, hogy kik állnak a vártán - fogalmaz a politológus a 24.hu szerint. 

Elképzelhetetlennek tartja, hogy a kegyelmi kérvényt Mádl Ferenc, Sólyom László, Áder János átengedte volna, bármi, bárki is állt az előterjesztés hátterében, ne szólalt volna meg a vészcsengő az elnöki hivatalban.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés