Hirdetés

Titokzatos dolog történik a Holddal, ez sok mindent megváltoztat

Nap Híre portré Nap Híre

Egy új kutatás még a tudósok számára is meglepetést okozott a Holddal kapcsolatban.

A NASA és Kína komoly versenyben van egymással, hogy melyik lesz képes előbb embert juttatni a Hold felszínére. Az Egyesült Államok űrhivatalának Artemis programja révén, a SpaceX hathatós közreműködésével, ha minden jól megy, 2024-ben ismét asztronautákat juttatnak égi kísérőnkre, míg Kína még egy lépéssel távolabbra tekintve már az első állandó emberi jelenléttel bíró holdbázisának építését tervezi.

Bár a versenynek köszönhetően egyre többet tudhatunk meg a Holdról, azonban még mindig sok a kérdés a Hold belső szerkeszetével és mágneses terével kapcsolatban.

A felszínére telepített szeizmográfok és az általuk rögzített holdrengések révén nagyon sok hasznos információt sikerült szerezni. A kutatások legfontosabb eredményeként bizonyosságot nyert, hogy bolygónkhoz hasonlóan szilárd maggal rendelkezik, amely körülbelül 500 kilométer átmérőjű lehet, ezt pedig egy folyékony külső mag veszi körül.

Azonban az Apollo küldetések adatai alapján még nem tudták eldönteni, hogy a Hold rendelkedik-e belsős maggal, vagy sem, ezért most olyan komplex modelleket vizsgáltak, amelyek tömege, forgása, illetve a rá ható árapály erők alapján reprodukálják a Hold fizikai jellemzőit - írja a Promotions.

A tudósok szerint egyébként a Hold egykor rendkívül erős mágneses térrel rendelkezett, akár százszor erősebbel, mint jelenleg a Föld. Ez a magnak köszönhetően alakulhatott ki, azonban ma már szinte nyoma sincs ennek a mágneses térnek, az eltűnése okát pedig még csak nem is sejtik. Azonban a Hold tanulmányozásával idővel talán kiderül ez is, vagy például a kiakalukásának titkát is leleplezhetik.

Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés
Hirdetés