Hirdetés

Újabb hatalmas pofon a TikToknak: felfüggeszthet egy népszerű funkciót az EU

Garai Kitti portré Garai Kitti

Az Európai Bizottság már csütörtökön felfüggesztheti a TikTok Lite jutalmazási programot, amely a felhasználónak fizet azért, hogy időt töltsenek az alkalmazáson. Thierry Breton biztos szerint a funkció "mérgező és függőséget okoz", különösen a gyerekek számára. A TikToknak szerdáig van esélye megvédeni a jutalmazási programot.

A vállalat azt mondta a BBC-nek, hogy csalódtak az Európai Bizottság döntése miatt. Thierry Breton azonban az X-en közzétett bejegyzésében kijelentette, hogy készen állnak arra, hogy elindítsák az ideiglenes intézkedéseiket, beleértve a TikTok Lite jutalomprogram felfüggesztését is. 

Ezenkívül a Bizottság hivatalos eljárást indított a közösségimédia-cég ellen, hogy felmérje, megsértette-e az uniós jogot. A tavaly életbe lépett uniós jogszabályok értelmében ugyanis a nagy platformoknak, mint például a TikTok, kockázatértékelést kell készíteniük, mielőtt jelentős változtatásokat hajtanak végre termékeiken. A TikTok azonban nem nyújtotta be időben a kockázatértékelését a Task & Rewards programjáról, a Bizottság pedig úgy véli, hogy a rendszer "komoly károkat okozhat a felhasználók mentális egészségében".

A TikTok a múlt héten indította el "Task and Rewards" programját Franciaországban és Spanyolországban. Ez egy új funkció a TikTok Lite-on, a fő közösségimédia-alkalmazás szűkített verziójában, amely kevesebb adatot és helyet foglal el a felhasználók telefonján. 

A program keretében a felhasználók napi néhány pennynek megfelelő összeget kereshetnek a videók megtekintéséért és az alkalmazáson való részvételért. A Bizottság azt vizsgálja, hogy ennek lehet-e negatív hatása a felhasználók, köztük a gyermekek mentális egészségére, „különösen az addiktív viselkedést serkentő új funkció miatt”.

A TikTok szerint a jutalmak csak 18 éven felüliek számára állnak rendelkezésre, és több eszköz is rendelkezésükre áll az életkor ellenőrzésére. A Bizottság azonban gyanítja, hogy "hiányoznak a hatékony életkor-ellenőrző mechanizmusok". A TikTok ugyanakkor közölte azt is, hogy nem tervezi, hogy a funkciót más országokban is bevezeti. Egyébként Franciaország és Spanyolország mellett Délkelet-Ázsia egyes országaiban is elérhető.

Ez a második hivatalos vizsgálat, amelyet a TikTok-kal kapcsolatban indítottak az EU-ban. Februárban szintén hivatalos eljárást indított a TikTok ellen a Bizottság, hogy kivizsgálja, hogy a közösségimédia-cég megsértette-e az adatvédelemmel, a gyermekek védelmével és a káros tartalmak felderítésével kapcsolatos szabályokat. Akkoriban a TikTok azt mondta, hogy együttműködik a nyomozásban.

 

Az EU digitális szolgáltatásokról szóló törvénye értelmében a vállalatok a globális bevételük 6%-áig terjedő pénzbírsággal sújthatók. A BBC-nek kiadott közleményében a TikTok szóvivője azt mondta: "Csalódottak vagyunk a Bizottság döntése miatt. A TikTok Lite jutalomközpont nem érhető el 18 éven aluliak számára, és a videómegtekintési feladatoknak is napi korlátja van" - közölték. 

Nem ez az egyetlen csapás a TikTok számára

Hivatkozás másolása

Ahogy azt a naphire.hu is megírta, az Egyesült Államokban hamarosan betilthatják a TikTokot, ha annak kínai tulajdonosa, a ByteDance nem adja el az alkalmazást. Amennyiben az amerikai Szenátus is elfogadja a törvényt és Joe Biden elnök is aláírja azt, akkor India és Afganisztán után az Egyesült Államok a világ harmadik országa lehet, ahol teljesen betiltják a kínai ByteDance által tulajdonolt közösségi oldalt, azaz a TikTokot. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés