Hirdetés

Óriási botrány: hackerek törték fel Paris Hilton és a CNN TikTok-fiókjait

Garai Kitti portré Garai Kitti

Hackerek rosszindulatú kódot helyeztek el nagy presztízsű TikTok-fiókokban, köztük Paris Hiltonéban és CNN hivatalos oldalán.

A rosszindulatú programot a TikTok közvetlen üzenetküldő funkcióján keresztül terjesztik. A hackelés egy úgynevezett "nulladik napi" támadás, ami azt jelenti, hogy a hacker a szoftverfejlesztők előtt értesült a sebezhetőségről, akiknek így „nulla napjuk” van a megelőzésre. Bizonyos támadásokat olyan sebezhetőségeken keresztül használnak ki, amelyek felfedezése néha napokig vagy hetekig tart a fejlesztőknek - írja a New York Post. 

A CNN kénytelen volt több napra eltüntetni a TikTok-fiókját, miután egy hacker a múlt héten feltörte azt - derül ki a Semafor jelentéséből. A Warner Bros. Discovery tulajdonában lévő hírcsatorna szóvivője elmondta, hogy a háttérben a Tiktokkal közösen dolgoznak a további kiberbiztonsági intézkedéseken, hogy az őszi elnökválasztás előtt megoldják a problémát és biztonságban legyenek. A CNN egyik munkatársa azt mondta a Semafornak, hogy több tucat kollégájuknak volt hozzáférése a TikTok-fiókhoz. Egy másik forrás ugyanakkor megjegyezte, hogy nem úgy tűnt, hogy valaki a CNN-től szerzett hozzáférést a fiókhoz. 

A TikTok szóvivője azt azonban tagadta, hogy Paris Hilton fiókját feltörték volna. "A biztonsági csapatunk tisztában van egy potenciális exploittal, amely számos nagy presztízsű fiókot célzott meg" - fogalmazott a cég képviselője. Hozzátette: "intézkedéseket hoztunk a támadás megállítására és annak megelőzésére, hogy a jövőben ilyen történjen. Közvetlenül együttműködünk az érintett fiókok tulajdonosaival, hogy szükség esetén helyreállítsuk a hozzáférést."

Nem először fordul elő ilyesmi

Hivatkozás másolása

Tavaly nyáron a TikTok elismerte, hogy Törökországban akár 700 ezer fiók is veszélybe kerülhetett, mivel a vállalat nem biztonságos módszereket használt a kétfaktoros hitelesítésre. 2022-ben a Microsoft kutatói figyelmeztettek, hogy olyan sebezhetőséget találtak a TikTok-on, amely lehetővé tette a hackerek számára, hogy egyetlen kattintással megszerezzék az uralmat a fiókokon. 

És ahogy arról a naphire.hu is beszámolt, Joe Biden elnök nemzetbiztonsági okokra hivatkozva aláírta azt a törvényt, amely arra kényszerítené a kínai tulajdonosokat, hogy eladják az alkalmazást, máskülönben betiltják azt az Egyesült Államokban. Az amerikai törvényhozók ugyanis amiatt aggódnak, hogy a TikTok kínai tulajdonlása miatt fennáll annak a veszélye, hogy az amerikai felhasználók adatai a kínai kormány kezébe kerülhetnek, vagy propagandára használhatják fel őket. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés