Hirdetés

Hatalmas dologra készül a TikTok: így száll szembe az Instagrammal

Garai Kitti portré Garai Kitti

A TikTok egy fotómegosztó alkalmazás elindításával száll szembe riválisával, az Instagrammal.

A vállalat közölte, hogy egy "elkülönített téren" dolgozik a képek és a szövegek számára. Egyes felhasználók már értesítést is kaptak arról, hogy a fotóbejegyzéseiket meg fogják tudni osztani egy új "TikTok Notes" alkalmazásban, hacsak nem tiltják le azt.

Ez a legújabb példa arra, hogy a közösségimédia-cégek egymás termékeit utánozzák - az Instagram például 2020-ban indította el a Reels nevű, TikTok-szerű videóeszközt. "A másolás jelensége burjánzik a közösségi médiaplatformokon" - mondta Mike Proulx, a Forrester elemző cég kutatási igazgatója a BBC-nek. "Ha jól csinálják, a másoló funkciók kifizetődnek" - tette hozzá, példaként említve, amikor az Instagram a Snapchatet másolta a "Stories" funkcióval. Rámutatott ugyanakkor arra is, hogy a Twitter hasonló lépése kudarccal végződött, így nincs garancia a sikerre. 

Az Instagram-felhasználók sem örültek először annak, hogy a Reels-videók szerepe megnőtt a platformon. Kim Kardashian és Kylie Jenner is azok között volt, akik 2022-ben megosztottak egy petíciót, amelyben a platform azon változtatásait kifogásolták, amelyek a Reels-t az alkalmazás más funkcióival szemben előtérbe helyezték. Az Instagram ezután visszavonulót fújt.

A TikTok azt mondja, hogy még nem véglegesítette a Notes alkalmazás dizájnját, és nem erősítette meg a megjelenési dátumot sem. A kiküldött értesítések azonban arra utalnak, hogy az alkalmazás lehetővé teszi majd a felhasználók számára a fotóbejegyzések feltöltését vagy megosztását - ez egyébként jelenleg a TikTok alkalmazás egyik funkciója, és lehetővé teszi, hogy az emberek hangokkal és szűrőkkel ellátott képsorozatokat tegyenek közzé.

Matt Navarra közösségimédia-tanácsadó szerint egy szöveges vagy fényképes alkalmazás olyan hely lehet, ahol azok a TikTok-felhasználók posztolnának inkább, akik csak "leselkednek" a platformon. Azt mondta azonban, hogy nem hiszi, hogy egy újabb fotómegosztó alkalmazás olyan dolog lenne, amire a közösségi média felhasználói "kétségbeesetten vágynak". "Rengeteg van belőlük, így nem hiszem, hogy feltétlenül van rá igény" - mondta.

Az újdonságot épp akkor jelentette be a TikTok, amikor nehéz időszakba került, ugyanis ahogy arról már a naphire.hu is írt, az Egyesült Államokban a közeljövőben akár be is tilthatják az alkalmazást

"A Notes különálló alkalmazásként való elindítása változást jelentene a TikTok stratégiájában, amely korábban új funkciókat épített be közvetlenül az alapalkalmazásba, de a jelenlegi szabályozási és fogyasztói ellenőrzés miatt van értelme [a változásnak]" - mondta Jasmine Enberg, az Insider Intelligence vezető közösségimédia-elemzője. "Kevés olyan hely van már, ahol [a TikTok] nem rendelkezik erősséggel, és a fotómegosztás az egyik ilyen" - tette hozzá.

Mike Proulx szerint a TikTok számára a legjobb megoldás az lehet, ha lemásolja azt, amit a Meta tett a Twitter riválisával, a Threads-szel, ahol erősen támaszkodott a meglévő Instagram felhasználói bázisra. "De a Threadshez hasonlóan a kulcs az lesz, hogy elég meggyőző élményt teremtsünk ahhoz, hogy a kezdeti kíváncsisági faktoron túl a TikTok Notes mellett maradjanak a felhasználók" - tette hozzá, majd elmagyarázta, amikor a közösségi médiafunkciók elkezdenek mindeütt jelen lenni, akkor egyre szűkül az, ami megkülönbözteti egyiket a másiktól. "Ez a közösségen, a felhasználói élményen és, igen, az algoritmusokon múlik" - fogalmazott.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés