Hirdetés

"A TikTok tönkretette a gyerekem életét" - nagyon durván kiakadtak a szülők, perlik a vállalatot

Garai Kitti portré Garai Kitti

Brittany Edwards nagyon kiborult, amikor felfedezte 12 éves lánya TikTok-fiókját, ami tele volt önkárosító gondolatokkal és nyugtalanító posztokkal. Az édesanya most összefogott a többi szülővel, összesen ötezer ember perli a vállalatot.

"Először kiakadtam, dühös voltam, feldúlt voltam" - mondta a 34 éves Edwards a The Postnak. "Nem értettem, honnan jött ez az egész, vagy hogy miért posztolta ezt."

A háromgyermekes egyedülálló anyuka akkor értesült a lánya posztjáról, amikor egy másik anyuka sms-ben megkérdezte tőle, hogy minden rendben van-e otthon. Edwards értetlenül állt a kérdés előtt, ekkor küldték át neki a képernyőfotót a lánya bejegyzéséről, amelyben azt írta a kislány, hogy öngyilkos lesz.

Edwards elmondta, hogy ez egy igazi érzelmi hullámvasút volt, ugyanis a lánya mindig nagyon vidám és boldog volt. "Ő volt az én kis ragyogó csillagom" - fogalmazott. Az anya egyébként arról sem tudott, hogy a lányának van TikTok fiókja, csak akkor tudta meg, amikor kérdőre vonta őt. Elmondása szerint a gyermek saját maga regisztrált az e-mail címével, és még az sem volt probléma, hogy a TikTokon csak 13 év felett lehet regisztrálni, ugyanis a kislány elcsalta a saját születési dátumát. 

Beszámolt arról is, hogy amikor leült beszélgetni a lányával, az egész egy kiabálással kezdődött, mert nem tudta, hogyan reagáljon, nagyon meg volt rémülve. "Nem tudom, hogy ez talán egy trend volt, amit követni próbált, vagy tényleg őszintén így érzett-e. Csak arra gondoltam, ha tényleg ezt tenné, akkor nem tudom, hogyan élném túl" - mondta. 

Edwards szerint lánya mindig is a "menő gyerekek" közé tartozott, ám miután elkezdte a TikTokot görgetni, jobban szeretett volna hasonlítani azokhoz az emberekhez, akiket a videókban lát. "Úgy érzem, azért tette, hogy beilleszkedjen" - fűzte hozzá az édesanya.

Beszélt arról is, hogy a lánya eleinte ártatlanul használta a TikTokot, táncolt és részt vett az ártalmatlan trendekben, azonban észrevette rajta, hogy minél több időt töltött a videók előtt, annál inkább elzárkózott a világtól. Miközben naponta használta az alkalmazást, egyre több olyan videó jött vele szembe, amelyben káromkodtak, vagy nem a korának megfelelő volt - ilyenek voltak például szexuális tartalmak, vagy kábítószer-használatot népszerűsítő videók. És bár Edwards figyelmeztette lányát, hogy ezeket görgesse át, többször is rajtakapta, hogy ismét feldobott neki egy ilyen videót az algoritmus. Az édesanya állandóan mondogatta a lányának, hogy törölje le az alkalmazást a telefonjáról, de minden alkalommal új fiókot hozott létre, más e-mail címmel és más felhasználónévvel. Egy éven belül körülbelül négy különböző fiókot csinált magának. 

Szerencsére ma már a kislány jobban van és terápiára is jár, azonban édesanyja nem tudja, hogy fogják magukat ezen túltenni, ráadásul nem tudja folyamatosan kontroll alatt tartani és nem is tilthatja örökké az alkalmazástól. Ezért döntött úgy, hogy a ClaimHero-hoz fordul, mert úgy érezte, hogy valakit felelősségre kell vonni, de egyedülálló anyaként nem tudta mindezt véghez vinni, ugyanis nem engedhetett meg magának egy ügyvédet. Így most Edwards egyike annak az 5 ezer szülőnek, akik beperelték a TikTokot. Edwards azt reméli, hogy a per arra ösztönzi majd a TikTokot, hogy valamilyen szülői szűrőt helyezzen el az alkalmazásban, vagy az algoritmus szűrje életkornak megfelelő tartalmakat. 

A TikTok trükközik

Hivatkozás másolása

"2023 júliusában a TikTok csendben bevezetett egy olyan rendelkezést a felhasználói szerződésébe, amely előírja a szülőknek, hogy egy éven belül [a fiók létrehozásától] nyújtsanak be keresetet, különben örökre elveszítik az esélyüket a kártérítésre" - magyarázta a ClaimsHero alapítója, Kelvin Goode a lapnak. Hozzátette, tekintettel az időintervallumra, most sürgetőbb, mint valaha, hogy a szülők felelősségre vonják a TikTokot, hogy a Brittanyéhoz hasonló családoknak igazságot szolgáltathassanak. 

A TikTok emellett egy másik záradékot is bevezetett, ami akadályozza a csoportos keresetet ellenük, arra kényszerítve a családokat, hogy egyénileg kezeljék az ügyet. Itt jön képbe a ClaimsHero, melynek az a feladata, hogy közvetítsen a TikTok elleni csatában. 

A TikTok a folyamatban lévő peres ügyek miatt erről az esetről nem kívánt nyilatkozni, de Jamie Favazza szóvivő szerint a vállalat elkötelezett a tizenévesek biztonsága mellett. "Szívünk megszakad minden olyan családért, amelyik ilyen tragikus veszteséget él át” - írta közleményben, majd azt is kijelentette, hogy a TikTok arra törekszik, hogy pozitív és gazdagító élményt nyújtson a felhasználóknak, és a továbbiakban is erre törekednek majd. 

Egyébként a TikTokon van egy „családpárosítási funkció”, amellyel a szülők össze tudják kapcsolni a TikTok-fiókjukat a gyermekük fiókjával. Ezen belül be tudnak állítani néhány tartalmi- és adatvédelmi beállítást is. 

Tényleg veszélyes a gyerekekre nézve?

Hivatkozás másolása

Az Amnesty International vizsgálata szerint a TikTok "For You" oldalán a mentális egészséggel kapcsolatos tartalmakat néző fiatalok potenciálisan káros tartalmakat találnak, ideértve az öngyilkosságot romantizáló, normalizáló és ösztönző videókat is. A jelentés szerint a platform tartalomajánló rendszere és adatgyűjtési gyakorlatai súlyosbítják a depressziós és öngyilkosságra ösztönző tartalmakat, amelyek hatalmas kockázatot jelentenek.

"A TikTok agy jelenség abból ered, hogy személyre szabott videókat nézünk egy olyan algoritmussal, amely pontosan képes megjósolni, milyen tartalmakra vagyunk még kíváncsiak" - magyarázta Dr. Nina Cerfolio pszichiáter és traumaszakértő. Elmondta azt is, hogy dopamin-növekedés tapasztalható az agy központjában, amikor a Tiktokot használjuk, így az agy függőséget alakít ki a folyamatos dopaminelválasztással. Cerfolio szerint ez gyakran arra ösztönzi a tinédzsereket, hogy továbbra is használják az oldalt. "Ez a jó érzés paradox módon rontja a saját egyediségükbe és eredetiségükbe vetett hitüket” - tette hozzá. 

Cerfolio közölte, egy átlagos amerikai naponta legalább 150-szer oldja fel az okostelefonját és sokan válnak függővé. Kifejtette azt is, hogy a képernyőfüggőség a gyerekekre nézve még károsabb, ugyanis a tizenéveseknek még fejlődik az agya, ezért érzékenyebben reagálnak például a könnyen függőséget okozó TikTok-videókra. Ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy nem csak káros tartalmak és trendek találhatók meg a TikTokon, vannak olyan videók is, amelyek kifejezetten jótékony hatással lehetnek a mentális egészségre. 

Romlik a tizenévesek mentális egészsége

Hivatkozás másolása

A Betegségmegelőzési és Betegségmegelőzési Központ legújabb jelentései borús képet tártak fel a tinédzser lányok mentális egészségéről. A kétévente végzett felmérés szerint a tinédzser lányok 57%-a érezte magát tartósan szomorúnak vagy reménytelennek 2021-ben, ami kétszerese a tinédzser fiúk arányának (29%). Az is kiderült, hogy majdnem minden harmadik tinédzser komolyan fontolóra vette már az öngyilkossági kísérletet.

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés