Hirdetés

Itt a TikTok újabb nagy dobása, pénzt is lehet vele keresni - az EU viszont őrjöng, azonnali válaszokat követel

Garai Kitti portré Garai Kitti

A TikTok 24 órát kapott arra, hogy válaszoljon az Európai Bizottságnak az alkalmazás azon verziójával kapcsolatban, amely fizet a felhasználóknak a videók megtekintéséért.

A TikTok Lite áprilisban indult el Franciaországban és Spanyolországban. Thierry Breton európai biztos az új verziót a cigarettához hasonlította, és azt kérdezte, hogy "ugyanolyan addiktív és mérgező-e?" - számol be róla a BBC. A TikTok közleményben jelezte, hogy "válaszolni fog az információkérésre". Közölték azt is, hogy nem tervezik a Lite verzió bevezetését Európa más országaiban. 

A normál platform karcsúsított változata, a Lite Task & Rewards funkciója napi néhány fillérnek megfelelő összeget fizet a felhasználóknak a videók megtekintéséért és az alkalmazásban való részvételért.

Az Európai Bizottság részleteket kért a TikToktól a funkció elindítása előtt elvégzett kockázatértékelésről. Az aggályok a gyermekekre, a mentális egészségre és a függőségre gyakorolt hatásokkal kapcsolatosak. A Bizottság közölte, hogy tájékoztatást kér "a platform által az ilyen rendszerszintű kockázatok mérséklésére hozott intézkedésekről".

A Task & Rewards funkció keretében a felhasználók érméket szerezhetnek "feladatokért", például videók megtekintéséért, lájkolásáért vagy megosztásáért. A TikTok szerint a jutalomra jogosító maximális napi képernyőidő egy óra, míg a felhasználók naponta legfeljebb körülbelül 1 eurót (0,85 font) kereshetnek. A felhasználóknak igazolniuk kell, hogy elmúltak-e 18 évesek ahhoz, hogy jutalmat kapjanak. 

A Le Monde című francia napilap tesztelte a funkciót, és tájékoztatásuk szerint a felhasználók csak az algoritmus által javasolt videókért kaphatnak jutalmat, olyan videókért nem, amelyeket kifejezetten ők keresnek. "A felhasználóknak nincs választási lehetőségük. Csak az alkalmazás által javasolt tartalmak megtekintését jutalmazzák" - írja az újság.

A jelentés a funkciót egy videojátékhoz is hasonlította, amely "a játékosokat aktivitásuknak megfelelő jutalmakkal halmozza el, hogy visszatérjenek". Dr. Sarah Hodge, a Bath Spa Egyetem kiberpszichológusa szerint a jutalmazási program "teljesen más megközelítést" jelent a közösségi média azon céljának eléréséhez, hogy az emberek elkötelezettségét fenntartsák. "Sokkal egyértelműbbé teszik és sokkal nyíltabban jutalmazzák az embereket" - mondta a BBC-nek Dr. Hodge, aki a játék- és digitális függőség szakértője. Hozzátette, hogy a jutalmaknak nagy hatása lehet annak ellenére, hogy nem nagy pénzeket ígérnek. "Nagyon motiváló és élvezetes a jutalom, és azt hiszem, ez folyamatosan visszahúz minket" - mondta, hozzátéve, hogy ez problémás lehet azok számára, akik megpróbálják csökkenteni az alkalmazáson töltött idejüket. 

Az EU Digitális Szolgáltatásokról szóló törvénye, amely tavaly lépett életbe, nagyobb hatalmat adott a blokknak a nagy technológiai vállalatokkal szemben. A Bizottság ezen új törvények alapján követelt válaszokat a TikToktól. Februárban a Bizottság hivatalos eljárást is indított a közösségi médiavállalat ellen, és azt vizsgálta, hogy a TikTok megsértette-e az adatvédelmi, gyermekvédelmi és a káros tartalmak ellenőrzésére vonatkozó szabályokat.A TikTok akkor közölte, hogy együttműködik a vizsgálatban és folytatja a munkát az online biztonsággal foglalkozó szakértőkkel.

Az Egyesült Államokban már a TikTok betiltását tervezik

Hivatkozás másolása

Ahogy azt a naphire.hu is megírta, az Egyesült Államokban hamarosan betilthatják a TikTokot. Mint ismert, szerdán az amerikai képviselőhez elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely kivégezheti a platformot, amennyiben annak kínai tulajdonosa, a ByteDance nem adja el az alkalmazást. Amennyiben az amerikai Szenátus is elfogadja a törvényt és Joe Biden elnök is aláírja azt, akkor India és Afganisztán után az Egyesült Államok a világ harmadik országa lehet, ahol teljesen betiltják a kínai ByteDance által tulajdonolt közösségi oldalt, azaz a TikTokot. 

A naphire.hu arról is írt korábban, hogy több oka is van annak, hogy több törvényhozó és szakember is azt állítja, hogy a TikTok veszélyes lehet a Nyugatra nézve.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés