Hirdetés

Nem Tihany, nem is a Rózsadomb: ez a legdrágább magyar település

Morvay Péter portré Morvay Péter

2021-ben túlnyomó többségben a balatoni települések voltak az esztendő legdrágább községei, a listavezető is innen került ki.

Mint arról írtunk, 2023-ban felértékelődik a lakáspiacon a babaváró hitel szerepe, miközben a magyarok lakásvásárlási kedve csökken.

Míg Budapest egyik kerületében valamivel több mint 1 millió forint volt az átlagos négyzetméterár, a legdrágább magyar község 2021-ben a Balaton északi partján fekvő Ábrahámhegy volt, ahol az átlagos négyzetméterár 1,274 millió forint volt – írja a Portfolio a KSH által nemrég kiadott Ingatlanadattár, Magyarországi lakásárak, 2005–2021 kiadvány alapján.

Az észak-balatoni Ábrahámhegy lett a legdrágább település a KSH szerint
Az észak-balatoni Ábrahámhegy lett a legdrágább település a KSH szerint

Ugyan a 400-500 lelket számláló Ábrahámhegyen mindössze 4 lakóingatlan-tranzakció ment végbe a 2021-es évben, itt volt a legmagasabb a négyzetméterár.

Nem sokkal utána a budapesti agglomerációban található kistelepülés, Remeteszőlős következik, ahol szintén 4 darab családi házat adtak el, ezek átlagos négyzetméterára 1,273 millió forint volt.

A harmadik helyre Tihany került, azonban itt nemcsak családi házakat adtak el, hanem társasházi lakásokat is. A családi házak esetében valamivel több mint 1 millió forint volt az átlag, míg a társasházi lakásoknál több mint 1,6 millió forint, ami végül 1,25 millió forintos összesített átlagos négyzetméterárat eredményezett. 

A negyedik helyen a Győr-Moson-Sopron vármegyei Zsira áll, amelynek magas négyzetméterárait az osztrák határhoz való közelsége okozza. Ezen településeken azonban tíznél is kevesebb eladás történt.

Összehasonlításképpen hozzáteszik, hogy ugyanebben az évben Budapest V. kerületében valamivel több mint 1 millió forint volt az átlagos négyzetméterár, amelyet Ábrahámhegy, Remeteszőlős és Tihany is jóval felülmúlt.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés