Hirdetés

Most közölték! Hát ezért lehet nagy durranás most a babaváró hitel

Barsi Zoltán portré Barsi Zoltán

Várhatóan felértékelődik a lakáspiacon a Babaváró hitel szerepe 2023-ban a kedvező feltételek miatt a money.hu összeállítása szerint.

Az ingatlan.com csoporthoz tartozó hitelösszehasonlító oldal az elemzésében először is összefoglalta, hogy mit tudunbk jelenleg. Tavaly év végén lépett életbe ugyanis az a jogszabály, ami szerint 2024-ig elérhető ez a kedvezményes, lakásvásárlás esetén önrészként is felhasználható konstrukció.

A lakásárak drágulásának üteme 2022-ben megtorpant a kereslet csökkenése miatt, a kínálat ugyanakkor bővül. Ezért különböző térségek, települések egyes részein a korábbi időszakhoz képest komoly alkupozícióba kerültek a vásárlók - írták.

Egy 50 négyzetméteres budapesti lakás ára az ingatlan.com adatai szerint január első hetében 44,7 millió forint volt. A 10 millió forintos Babaváró ennek majdnem a 23 százalékára elég, vagyis az önrészt fedezi a támogatás 

- emelték ki az összeállításban.

A vármegyeszékhelyeken kedvezőbbek a számok. Győrben például a 38 millió feletti kínálati ár több mint 26 százalékát fedezi a Babaváró, míg Debrecenben, Veszprémben, Székesfehérváron és Szegeden a 31,3-36,6 milliós árat tekintve 27-32 százalékos az eredmény.

Az alacsonyabb, 12,8-22,9 milliós lakásárakkal rendelkező vármegyeszékhelyeken, például Szolnokon, Szekszárdon, Békéscsabán, Miskolcon és Salgótarjánban egy 50 négyzetméteres lakásnak a 43-78 százalékát is ki lehet fizetni a Babaváró összegéből.

Azért azt tanácsoljuk, mielőtt bárki belevág, alaposan nézze meg a részleteket és azt, hogy mik lehetnek a babaváró hitel buktatói, hogy a végén ne kelljen több millió forintot esetleg visszafizetni.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés