Hirdetés

Onnan jön a támadás, ahonnan nem várnánk: június közepéig érdemes odafigyelni

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Teljes erővel berobbant a tavasz, ilyenkor sokan a lehető legtöbb időt a szabadban töltik. A lakott településeken azonban kellemetlen meglepetésben lehet részünk.

Június közepéig ugyanis számítani lehet lakott településeken elsősorban a dolmányos varjaktól ellenséges, támadó viselkedésre, ugyanis április végétől akár június közepéig is eltarthat a fajnál a fiókareptetés időszaka.

A varjú szülők ebben az időszakban a fészket elhagyó, de még ügyetlen és gyakran nem teljesen röpképes, talajra kerülő fiókáikat védelmezik - írja közleményében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Ennél a rövid ideig tartó, természetes és kiszámítható viselkedésnél jóval ijesztőbb és veszélyesebb eseteket okozhatnak a lakosság által otthon, illegálisan felnevelt, majd elengedett vagy elszabaduló varjúfélék, elsősorban szintén a vetési varjak fiókái.

De mit lehet tenni, ha ilyennek találkozunk?

Hivatkozás másolása

A varjútámadás inkább csak közvetve okozhat balesetet - például amikor a megijedő ember leesik a fáról, vagy lelép az úttestről egy felé közeledő ellenséges madár miatt. Támadó madarak esetében is hasonlóan kell eljárni, mint a támadó kutyáknál: nem szabad elfutni, hanem szembe kell fordulni az állattal, és kitárt karokkal érzékeltetni a méretbeli különbséget, valamint érdemes hangosan rá is kiáltani. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés