Hirdetés

Durva, ami Taylor Swift skóciai koncertjén történt: még a föld is beleremegett

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Taylor Swift rajongók tízezrei mozgatták meg a földet a múlt hétvégén, amikor a sztár három koncertet adott egymás után Edinburgh-ban.

A rajongók komolyan vették a táncolást és az ugrálást, ugyanis a megfigyelőállomások a koncert helyszínétől 6 kilométerre is észlelték a szeizmikus aktivitást.

A szakemberek szerint az energetikus Swiftie-k (azaz Taylor Swift rajongói) három dal alatt voltak a legaktívabbak: a Cruel Summer, a Ready For It? és a Champagne Problems alatt - írja a BBC.

Azt is megállapították, hogy a 73 000 fős péntek esti tömeg táncolt, éljenzett és tapsolt a leghangosabban a három koncert közül.

Taylor Swift 152 állomásos stadionturnéja több mint 2 milliárd dolláros bevételt fog termelni az előrejelzések szerint, mire decemberben véget ér és ezzel a zene történetének legjövedelmezőbb koncertkörútja lesz.

Három murrayfieldi fellépése során Swift 200 000 rajongó előtt játszott, akik a világ minden tájáról érkeztek, hogy láthassák a kedvencük teljes karrierjét átívelő, háromórás show-t.

A péntek esti koncert volt a legmozgalmasabb, a rajongók maximum 23,4 nanométert mozdítottak a talajon, míg szombaton és vasárnap 22,8, illetve 23,3 nanométert.

A szeizmikus aktivitást főként a tánc okozta, és 160 bpm-nél érte el a csúcsot a Ready For It? című dal alatt.

A Shake It Off és a Cruel Summer is megmozgatta a földet, de a detektorok még a Champagne Problems alatt is megremegtek, amikor a rajongók több mint 4 percen keresztül tapsoltak.

Ahogy arról korábban a Nap Híre is beszámolt, Taylor Swift korábbi koncertjein, Seattle-ben és Los Angelesben is hasonló eseményeket regisztráltak, a seattle-i show 2,3-as erősségű földrengésnek megfelelő aktivitást generált.

A British Geological Survey (BGS) az Egyesült Királyság nemzeti földrengésfigyelő szervezete, amelynek detektorai elég érzékenyek ahhoz, hogy a legkisebb szeizmikus aktivitást is mérföldekre észleljék.

Callum Harrison, a BGS szeizmológusa elmondta: "Elképesztő, hogy adataink segítségével távolról is meg tudtuk mérni több ezer koncertlátogató reakcióját".

"Izgalmas volt a lehetőség, hogy egy másfajta jelenség által létrehozott szeizmikus aktivitást vizsgálhattunk".

A mozgást két megfigyelőállomáson észlelték, amelyek közül a legtávolabbi 6 km-re volt, a BGS irodájában, a Heriot Watt Egyetemen. A szakértők szerint azonban a koncert által keltett mozgást a közvetlen közelben lévőkön kívül valószínűleg senki más nem érezte.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés