Hirdetés

Teljesen összetörtek Taylor Swift rajongói, ugyanakkor nagyon hálásak az osztrák rendőrségnek

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Taylor Swift rajongói, akiknek jegyük volt a szupersztár bécsi koncertjeire, azt mondták, hogy "le vannak sújtva", hogy a koncertek elmaradnak, de megértik az okokat, és hálásak a rendőrségnek.

Az osztrák hatóságok szerint az Iszlám Állam csoport egyik támogatója támadást tervezett az amerikai popsztár bécsi stadionkoncertjei ellen, amelyeket csütörtökön, pénteken és szombaton rendeztek volna meg - írja a BBC.

A három este alatt mintegy 200 ezer rajongót vártak a koncertekre. Köztük volt Jessica Holroyd is, aki a koncertre Bristolból repült a városba.

"Akkor tudtam meg a hírt, amikor a repülőtéren voltam, és egy kicsit elsírtam magam a reptéri mosdóban" - mondta.

"Ez az egész eléggé szomorú. 15 éves korom óta rajongó vagyok, és hamarosan 32 éves leszek, szóval ez eléggé lesújtó"

- emelte ki Holroyd. "Úgy érzem, hogy ez lehetett az egyetlen lehetőség, hogy élőben láthassam [Taylort], különösen az Eras Turnén, szóval ez egy hatalmas veszteség".

Ugyanakkor azt mondta, hogy szerinte az osztrák rendőrség "nagyon jól kezelte a helyzetet".

"És bármennyire is szomorú, úgy tűnik, ez volt a legjobb döntés mindenki biztonsága érdekében - a rajongók, a stáb és persze Taylor számára. Nem éri meg az életek elvesztése".

Natascha Strobl osztrák politológus és író a három koncertből kettőn is ott lett volna, és mint mondta, "teljesen le van sújtva".

"Több mint egy éve vártam rá, karkötőket készítettem, ruhákat terveztem, és az egész napot megterveztem" - mondta a BBC Newsnak.

"Emberek ülnek a szállodai szobákban, emberek, akiknek Ausztriába kellett volna repülniük, de most nem tudják, mit tegyenek. Sokkos állapotban vannak. Természetesen rengetegen sírnak".

De egyetértett azzal, hogy "nem lehet vita, amikor a biztonságról van szó".

"Ha nem biztonságos, akkor nem biztonságos" - jelentette ki, kifejtve, hogy senki sem kockáztathatja meg a korábbi "pusztító és sokkoló" atrocitások megismétlődését, mint például a manchesteri arénában történteket, amikor 2017-ben 22 ember halt meg egy Ariana Grande-koncerten elkövetett öngyilkos merényletben.

A múlt héten három fiatal lányt öltek meg késes támadásban egy Taylor Swift-témájú táncórán Southportban.

"Természetesen a biztonság a legfontosabb" - mondta Strobl. "De ettől még megengedhető, hogy teljesen szörnyen érezzük magunkat emiatt". A bécsi összeesküvőkről szóló hírek még idegesebbé tették az embereket, hangsúlyozta.

"Ez az, amit akarnak. Azt akarják, hogy ne érezzük magunkat biztonságban. Meg akarják zavarni a mindennapi életünket. Így legalább egy kicsit nyertek. És ez egyszerűen szívszorító. Szeretnék találkozni a többiekkel [a rajongókkal], hogy legalább vigasztalódjunk és együtt szomorkodjunk, mert nagyon-nagyon szerettünk volna elmenni a koncertekre, és az, hogy egyedül szomorkodunk otthon vagy a szállodai szobákban, senkinek sem segít" - tette hozzá.

Egy másik rajongó, Nelo, szlovéniai otthonából tervezte az utazást. "Mindannyian készültünk. Mindannyian készítettük a ruhákat. És ezt hetekig, hónapokig csináltuk" - mondta a BBC Radio 5 Live műsorvezetőjének, Adrian Chilesnak.

"Nagy dolog az életben, hogy egy ilyen koncert ilyen közel történik[hozzánk] . Szóval mindannyian nagyon izgatottak voltunk, tényleg nagyon sok energiát fektettünk bele. Aztán szerda este hallottuk az első híreket, hogy terroristákat tartóztattak le. Kicsit hitetlenkedtünk, de azt gondoltuk, hogy oké, szigorítják a biztonsági intézkedéseket, és minden rendben lesz. De aztán késő este hallottuk, hogy valójában az egészet törölték, és hirtelen rájöttünk, hogy a helyzet valóban komoly".

"Egy tragédiát sikerült megakadályozni"

Hivatkozás másolása

Két 19 és 17 éves gyanúsítottat letartóztattak.

Az osztrák belügyi hírszerző szolgálat vezetője, Omar Haijawi-Pirchner egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a 19 éves fiú robbanószerekkel és késekkel akart támadást végrehajtani.

"Lefoglaltuk ezeket a fegyvereket, és mindkét lehetőséget mérlegelte, és az volt a célja, hogy csütörtökön vagy pénteken a koncerten megölje magát és sok embert" - mondta Haijawi-Pirchner.

Gerhard Karner osztrák belügyminiszter elmondta: "A helyzet súlyos volt, de egy tragédiát sikerült megakadályozni".

Ez Taylor Swift legnagyobb félelme

Hivatkozás másolása

Swift egy 2019-es interjúban azt mondta, hogy az "a legnagyobb félelme", hogy az egyik koncertjén elkövetnek egy borzalmas támadást.

"A Manchester Arénában történt robbantás és a 2017-es vegasi koncertlövöldözés után teljesen megrémültem, hogy mi lesz, amikor legközelebb turnézni megyek, mert nem tudtam, hogyan fogunk hét hónapon keresztül hárommillió rajongót biztonságban tartani" - mondta akkor az Elle magazinnak.

"Óriási mennyiségű tervezést, költséget és erőfeszítést kellett fordítani arra, hogy a rajongóim biztonságban legyenek".

Egyesült Királyság biztonsága

Hivatkozás másolása

Az énekesnő következő koncertjei Londonban lesznek, jövő csütörtöktől öt este a Wembley Stadionban.

A városi rendőrség szóvivője elmondta, hogy "szorosan együttműködnek a helyszínek biztonsági csapataival és más partnerekkel annak érdekében, hogy megfelelő biztonsági és rendőri terveket dolgozzanak ki".

Hozzátették: "Semmi nem utal arra, hogy az osztrák hatóságok által vizsgált ügyek hatással lennének a közelgő londoni eseményekre. Mint mindig, most is gondosan figyelemmel kísérünk minden új információt".

Chris Phillips, a Nemzeti Terrorelhárítási Biztonsági Hivatal korábbi vezetője szerint az incidens "újabb emlékeztető, hogy a terrorizmus és különösen az iszlám terrorizmus még mindig probléma".

A brit koncertekre utazó rajongóknak azonban "ma sem kell jobban aggódniuk, mint tegnap" - mondta az 5 Live-nak.

"Hatalmas mennyiségű munka van a színfalak mögött, amiről sosem hallasz, és nem is látod az eredményt, mert az a siker, amikor semmi sem történik" - mondta.

"Azt is el tudom képzelni, hogy Taylor Swift a nemrég Southportban történtek után különösen érzékeny lenne arra, ha bármi ilyesmi történne, és a menedzsmentje is. Szóval talán ez lehet az indok, amiért lemondták ezeket, különösen, ha már letartóztatták a két gyanúsítottat" - tette hozzá.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés