Hirdetés

Borzalmas káosz tört ki Southportban a Taylor Swift-táborban elkövetett késelés után, 39 rendőr megsérült

Virág Sára portré Virág Sára

Kitört a káosz Southportban néhány órával azután, hogy virrasztást tartottak a napokban elkövetett késes támadás áldozataira emlékezve. A lázongók megtámadtak egy mecsetet, a támadásban 39 rendőr is megsérült. 

A Merseyside-i rendőrség tájékoztatása szerint a szélsőjobboldali Angol Védelmi Liga (EDL) szimpatizánsai is részt vettek a zavargásban. Amint arról a Naphírén is beszámoltunk, három gyermek életét vesztette, miután egy fiatal férfi késsel támadt egy Taylor Swift-tematikájú tánctábor résztvevőire hétfőn az angliai Southportban. Az ámokfutót letartóztatták, azt egyelőre nem tudni, mi volt az indítéka. Chris McGlade, a Merseyside-i rendőrség szóvivője elmondta, hogy a zavargásban ötven rendőr sérült meg. 

Patrick Hurley, a város vezetője úgy fogalmazott: a támadásért olyan bűnözők a felelősek, akik a három ártatlan lány halálát saját agresszív céljaikra fordították. A rendőrségi szóvivő azt is hozzátette: a zavargás rendőr áldozatai ugyanúgy le voltak sokkolva a néhány nappal ezelőtt történt tragédiától, mint mindenki más – írja a BBC. A zavargás kirobbantói több kukát és autót is felgyújtottak, valamint téglákkal dobáltak egy mecsetet, ezután támadtak rá a rendőrökre is. 

Kedden a Merseyside-i rendőrség megnevezte a brutális támadás három áldozatát: a hatéves Bebe Kinget, a hétéves Elsie Dot Stancombe-ot és a kilencéves Alice Dasilva Aguiart. A gyermekeket egy Taylor Swifthez kötődő tánceseményen késelték meg. Kedden este nagyjából 1000 ember gyűlt össze, hogy a kislányokra emlékezve virrasszanak a Lord Street-en. Közel két órával később jelent meg a zavargók csoportja, akik aztán össze is csaptak a rendőrökkel. A csoport a  közeli mecsetet is megtámadta, sőt, egy rendőrségi autót is felgyújtottak.  

A Merseyside-i rendőrség szerint az erőszakos zavargás mögött olyan hamis információk állnak, amelyek azt sugallták, hogy a brutális támadásnak az iszlámhoz van köze. 

Yvette Cooper belügyminiszter korábban figyelmeztetett a támadással kapcsolatos dezinformációra – a 17 éves elkövetőnek semmilyen kapcsolata nincs az iszlám világgal. Alex Goss rendőrfőnök-helyettes elmondta, hogy "sok spekuláció és hipotézis" keringett az elkövető kilétét illetően, ezt pedig egyesek a saját agresszív céljaikra használták fel. A zavargás következtében a rendőrök 24 óráig bárkit előállíthatnak, aki gyanúsan viselkedik. A város lakóit egyaránt sokkolta, hogy ilyesmi történhetett a környékükön. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés